Leder: En dårlig idé

To tredjedele af danskerne tror, at der vil opstå ballade i kølvandet på klimatopmødet i København i december

Slettet Bruger,

13/09/2009

To tredjedele af danskerne tror, at der vil opstå ballade i kølvandet på klimatopmødet i København i december. Politiet påstår godt nok, at de ikke forventer problemer med de mange aktivister, men selvfølgelig tror de også, at der vil opstå ballade og uorden. Det er derfor de vil foretage præventive anholdelser og have kamerabiler som skal afsløre militante aktivister. Alene det ganske beskedne (og kommunalt støttede) KlimaCamp09 medførte piftede dæk på omkring 30 firhjulstrækkere. Det forekommer ganske uplausibelt, at de omtrent 15.000 aktivister, som vil troppe op i København i december til klimatopmødet, ikke i det mindste vil foretage lignende aktioner. De kommer i hvert fald næppe for at smide med blomster i de københavnske gader.

Den bekymrende udsigt for julemåneden i landets hovedstad holder dog ikke politikerne tilbage. De har ikke blot planlagt et topmøde, der medfører en enorm mængde aktivister, som med stor sandsynlighed vil ødelægge en masse for de almindelige borgere. De vil - naturligvis - også lade selv samme borgere betale for ødelæggelserne og balladen. De mange aktivister skal sågar ligefrem huses i kommunale gymnastiksale, kulturhuse og skoler. "Vi vil gerne være kendt som en åben og gæstfri by," siger Enhedslistens miljøordfører i Københavns Kommune. Hvad med at nøjes med at stille din egen ejendom og bankkonto til rådighed, fristes man til at spørge.

Her stopper pinslerne dog ikke for københavnerne og de danske skatteydere i almindelighed. Klimatopmødet vurderes til at koste mindst 240 mio. skattekroner. Det seneste klimatopmøde i Montreal i 2005 kom til at koste næsten 500 mio. kr. Mon ikke man kan forvente den nærmest obligatoriske ekstraregning for offentlige projekter vil bringe det københavnske klimatopmøde op i næsten samme prisleje. Sådan vil det i hvert fald gå, hvis politikerne har tænkt sig at finansiere diverse landes deltagelse og give gaver til venstreorienterede foreninger.

Historien om topmødet slutter dog ikke her. Den forventede ballade på skatteydernes regning og det dyre klimatopmøde er nemlig intet i forhold til de globale økonomiske konsekvenser som en klimaaftale vil have. En sådan aftale vil ikke blot koste adskillige milliarder kroner i ulandsstøtte, men vil også koste mange flere milliarder kroner i tiltag, der skal begrænse CO2-udledningen, og endnu flere milliarder i forspildt økonomisk vækst.

Med andre ord er klimatopmødet i København simpelthen bare en dårlig idé.

Kilde: