Leder: Civilisationens lys

Klokken er 19

Slettet Bruger,

29/03/2008



Klokken er 19.48 lørdag aften, der er 12 minutter til, at vi ifølge Verdensnaturfondens internationale "Sluk Lyset"-kampagne skal, ja, slukke alt elektrisk lys i vore hjem og sidde som i forrige århundrede med stearinlys og olielamper, med mindre vi da foretrækker stenalderversionen, som er at lægge sig til at sove eller sidde og stirre ud i mørket. En af redaktionens mobiltelefoner sms-bipper, det er Søren Pind, som meddeler, at han nu har tændt al lys i sit hus, og det er godt at vide; hvis folkene i hans villakvater følger Verdensnaturfondens mørklægningsidé, så vil der i det mindste være ét hus på vejen, der stråler som aldrig nogensinde før - med Ronald Reagans ord (Pinds yndlingspolitiker): "the shining city upon a hill"!

Billedet for oven er sammensat af forskellige satelitfotos, som hver især er taget af en del af verden ved nattetid. Det man først og fremmest lægger mærke til er, at der er stor forskel på, hvor meget lys der er tændt i forskellige områder af verden. I Afrika er der f.eks. meget store områder, hvor man året rundt følger Verdensnaturfondens råd og ikke tænder elektrisk lys, når solen går ned. Det må de være meget glade for i Verdensnaturfonden - det er CO2-besparelse, der vil noget! Gad vide hvilket af de afrikanske lande, der er foregangsland nummer et? Der ser meget mørkt ud i Sudan, Chad og Den Centralafrikanske Republik ... Lad os råbe hurra for de tre lande! Eller? Nej, selvfølgelig ikke. De lys, vi ser på billedet, er civilisationens lys. Hvor der er lyst, er der rart at leve for mennesker. I de mørke områder er der elendighed.

Verdensnaturfondens forsøg på at få os til at slukke lyset er i bedste fald en tom demonstration, som dog kan få enkelte til at bilde sig ind, at de gør en forskel for verdens klima. I værste fald er den et symbol på, hvad Verdensnaturfonden og andre Gaia-fanatikere inderst inde vil have os til: At slukke lyset for vores civilisation, blive som stenaldermennesker på ny og omdanne hele verden efter afrikansk forbillede.

Kilde: