Leder: Civil anholdelse eller selvtægt - måske kun et uheld til forskel?

Hvad der reelt skete den dag i Sabro for godt en måned siden, da en mand påkørte og dræbte en 16-årig somalisk dreng, som havde pillet ved mandens ...

Slettet Bruger,

09/06/2009

Hvad der reelt skete den dag i Sabro for godt en måned siden, da en mand påkørte og dræbte en 16-årig somalisk dreng, som havde pillet ved mandens firehjulscrosser, det ved vi endnu ikke. Måske ville drengen sammen med sine kammerater stjæle sig et legetøj, og måske ville ejeren forfølge drengene og foretage en helt igennem lovlig civil anholdelse, som blot gik frygteligt galt ved et uheld. Men det kan også være, at han kørte helt bevidst ind i drengen.

Uanset hvad så blev manden efterfølgende udråbt som en forfærdelig selvtægtsmand i adskillige medier.

Anderledes gik det for en mand, som søndag kørte i sin Skoda på Kalundborg-egnen og blev påkørt bagfra af to mænd i en VW Polo. Da de to i Polo'en i stedet for at tage sig en snak om det hændte tog flugten, fulgte manden efter i sin bil. Og det gik tilsyneladende stærkt, for flugtbilisterne påkørte en dreng og fortsatte alligevel, indtil de dog i en rundkørsel blev vædret af Skoda-ejeren og herefter måtte flygte til fods.

Det var "helt rigtigt at følge efter", siger politiet her efterfølgende. Men måske gjorde Skoda-ejeren helt det samme, som manden fra Sabro også havde til hensigt at gøre: Forfulgte kriminelle i sin bil. I det ene tilfælde gik det bare galt - muligvis ved et uheld. I det andet tilfælde gik det heldigvis godt, for den dreng, der blev ramt under biljagten, fik kun overfladiske skrammer. Men tænk, hvis han var blevet ramt mere alvorligt ... Hvad ville politiet så have sagt? Hvad ville pressen have skrevet? Ville man mon ikke have udråbt endnu en selvtægtsskurk?

Der er behov for at landets politikere og meningsdannere siger højt og tydeligt, at det faktisk er i orden at handle som almindelig borger i Danmark, når man er vidne til forbryderes færden. Det forhold, at der i Sabro enten skete et uheld eller en frygtelig overreaktion, fjerner hverken almindelige menneskers ret eller moralske pligt til at reagere, når det her samfund skal beskyttes mod at blive et tag-selv-bord for forbrydere.

Kilde: