Leder: Blauenfeldt og DR's værdier

Slettet Bruger,

14/09/2007

DR-vært Jens Blauenfeldt er flov over, at han den 11. september 2001 tænkte, at amerikanerne havde rigtig godt af terrorangrebet på World Trade Center. På den anden side er han jo ikke flov nok til at holde mund med sine tanker på landsdækkende tv, og det er det bemærkelsesværdige i den pinlige sag, som han nu har rodet Danmarks Radio ud i. Man må spørge, hvad det mon er for et holdningsmiljø, Jens Blauenfeldt går rundt i derude i Ørestaden? Noget tyder på, at DR i hvert fald ikke er et miljø, hvor man behøver at skamme sig så meget over sine terrorsympatier og sit had til amerikanere, at man simpelthen undlader at sige højt, hvad man tænker, når man tænker som Blauenfeldt. Vi mennesker kan jo ikke altid styre vores tanker, men vi kan da heldigvis styre vores mundtøj, når vi skammer os tilstrækkeligt over os selv.

I Danmarks Radio vil man ikke fortælle, om det får nogen videre konsekvenser for Jens Blauenfeldt, at han ikke har skammet sig nok og på den måde har gjort stor skade på DR's image. Men det ligger fast, at han snart er at finde på skærmen igen. Sådan må det også være, hvis Blauenfeldts udtalelse blot er udtryk for en virksomhedskultur i Danmarks Radio, hvor man engang i mellem siger sådan noget på de indre linjer. Så skal han naturligvis ikke bøde, blot fordi han er kommet til at sige på tv, hvad mange i medieinstitutionen taler om for slukkede kameraer.

Men tænk hvis han var kommet til at sige noget, som virkelig stred imod de fremherskende værdier i Danmarks Radio. Tænk hvis f.eks. nogle autonome bliver skudt under de kampe mod politiet, som man i de kredse så ivrigt deltager i, og tænk hvis en vært på DR så kommer til at sige: "Hey, det er de autonome, nu får de smæk. Det har de rigtig godt af." Mon så denne vært stadig ville få lov til at optræde på DR-TV i primetime? Det er nok tvivlsomt.

Enhver virksomhed eller institution må ledes efter et sæt af værdier. Nogle har dem endda - som Danmarks Radio - udmøntet i form af nedskrevne regler eller retningslinjer, men det er først, når disse overtrædes, at det afsløres, hvor vigtige værdierne i praksis er. Opfatter ledelsen det som en alvorlig overtrædelse, så får det store konsekvenser. Opfatter ledelsen det som en lille forseelse, så får det konsekvenser på Jens Blauenfeldt-niveau.

Kilde: