Leder: Både Nybroe og DR har et troværdighedsproblem

Slettet Bruger,

26/08/2007

Hvad ville man gøre med en mekaniker, som helt bevidst ødelagde bilerne på værkstedet i stedet for at reparere dem? Fyre ham, naturligvis! Hvad ville man gøre med en taxachauffør, som med vilje kørte folk til helt forkerte adresser? Han ville ryge samme vej. Hvad gør man på Danmarks Radio med journalist Jeppe Nybroe, som fortalte seerne, at han viste dem billeder af danske soldater på vej ud af Irak, når de i virkeligheden var på vej ind? Man udarbejder en plan for hans tilbagevenden til skærmen, efter at han for et syns skyld har holdt en lille pause.

Jeppe Nybroes forseelse er ellers fuldt på højde med de to andre eksempler. En mekanikers opgave er at reparere biler - hvis han gør det modsatte, så er den helt gal. En taxachaufførs job er at bringe folk fra A til B - hvis han i stedet bringer dem til C, så kan ingen bruge ham til noget. En journalists arbejde er at fortælle om virkeligheden - hvis han i stedet helt bevidst fortæller løgnen, så har han diskvalificeret sig selv. Han har misbrugt tilliden, som seerne som udgangspunkt møder ham med, når han med den autoritet, som jobbet giver ham, formidler døgnets begivenheder.

Sådan en journalist skal Danmarks Radio naturligvis ikke bruge ressourcer på at få tilbage til skærmen. Hvad skulle han kunne bidrage med? Hver eneste gang han dukker op, vil seerne tænke, om de nu kan være sikre på, at han fortæller sandheden. Det er, som Nybroes kollega, Torsten Jansen, har sagt: "Er du én gang blevet taget i at lyve eller manipulere ud over en grænse, så er din troværdighed røget. Du har kun ét skud i bøssen."

Når Danmarks Radio insisterer på at fastholde Jeppe Nybroe som ansat, så rammes hele DR på troværdigheden. Enhver må tænke, at Danmarks Radio vel ikke prioriterer det særligt højt at formidle virkelighed frem for løgn. Og man må spørge sig selv, om sådan en institution mon ikke har masser af andre lig i lasten, som bare aldrig er kommet til den brede offentligheds kendskab, og som heller ikke har haft nævneværdige konsekvenser for de implicerede medarbejdere. For hvis man ikke engang vil afskedige den journalist, som så åbenlyst lyver og bliver afsløret for alle i hele kongeriget, så har man selvfølgelig heller ikke gjort det i sager, som ikke tiltrak sig samme opmærksomhed.

Hvor mange af Danmarks Radios journalister har mon problemer med troværdigheden på linje med Jeppe Nybroes?

Kilde: