Lebech: Utidig krigserklæring fra FOA

Slettet Bruger,

31/12/2007

FOA har planen klar, hvis forårets overenskomstforhandlinger ikke udløser de lønstigninger, man håber på. En målrettet strejke på ældreområdet vil sende 20.000 FOA-medlemmer i konflikt og efterlade landets ældre med et nødbredskab på hjemmehælpen. Det skriver Politiken.

"Sandsynligheden for konflikt har aldrig været større. Det er naturligt at vælge ældreområdet, hvor arbejdsgiverne selv tidligere har sagt, at der bør gøres noget særligt. Kommunerne har svært ved at rekruttere personale, så bedre løn vil være en naturlig vej frem. Og så er der tale om et kvindefag, som vi mener er for lavt lønnet," siger FOA's formand Dennis Kristensen til Politiken.

Men dermed sender man et sært signal, lyder det fra kommunernes chefforhandler, Frederiksbergs konservative borgmester Mads Lebech, på årets sidste dag. Strejkevarsler skal formelt først udsendes i slutningen af marts, så den tidlige udmelding er en utidig krigserklæring.

"Det er et signal om, at man ikke selv regner med, at de krav, man kommer med, er rimelige. Det er som om, man ikke går til forhandlingerne for at finde en løsning," siger Mads Lebech.

"Vi har fra arbejdsgiverside sagt, at vi har særlig fokus på de områder, hvor det er svært at rekruttere, og det er blandt andet sosu-assistenterne. Så udmeldingen må skyldes, at fagbosserne ved, at deres ambitionsniveauet er så højt, at det ikke passer med virkeligheden," fortsætter han.

Kun midler til en uges totalstrejke
Årsagen til FOAs nålestiksoperation skal formentlig findes i forbundets økonomi. Hvis alle 130.000 FOA-medlemmer sendes i strejke, vil pengene kun række til en uge. En strejke på ældreområdet vil derimod kunne løbe i flere uger og det er ifølge Dennis Kristensen en "aktion med maksimal effekt og minimale omkostninger".

FOA's strategi er tydelig, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er lektor på Aalborg Universitet.

"De satser på en kort hektisk og spektakulær konflikt, som politikerne på Christiansborg bliver nødt til at gribe ind i i løbet af kort tid. FOA har satset på at få folketingspolitikerne til at give netop deres grupper et ekstra lønhop, men det mislykkedes i første omgang før jul. Nu er deres chance for at få noget ekstra ved et regeringsindgreb, hvor politikerne vælger at give noget ekstra til FOA's gruppe," siger Flemming Ibsen til Politiken.

Dansk Sygeplejeråd har tidligere varslet strejke for 50.000 medlemmer, hvis ikke overenskomstforhandlinger munder ud i et tilfredsstillende resultat. Landets øvrige fagforbund har ikke offentliggjort deres strejkeplaner, men Flemming Ibsen forventer, at mindst 200.000 offentligt ansatte vil blive kastet ud i konflikt, hvis ikke parterne når til enighed.

[email protected]

Kilde: