Lars Seier: Katastrofe at fjerne forskerordningen

Slettet Bruger,

14/06/2007

Af Morten Løfberg

At ændre forskerordningen er irrationelt, mener adm. direktør Lars Seier Christensen fra Saxo Bank, efter at det tidligere i dag kom frem, at et flertal i Folketinget, uden om regeringen, vil have ændret loven. Flertallet mener, at for mange fodboldspillere og erhvervsfolk og for få forskere benytter sig af den.

"At fjerne forskerordningen vil være en veritabel katastrofe for erhvervslivet. Det er i dag en meget væsentlig mulighed for at få højt kvalificerede udenlandske ledere til Danmark. Tværtimod burde man udvide den til 5 eller 7 år," udtaler Lars Seier Christensen til 180Grader.dk

Forskerordningen giver personer, der har arbejdet minimum de sidste tre år i udlandet, og har en årsindtægt på 720.000 kroner eller derover, mulighed for et attraktivt skattetræk på kun 25 procent de første tre år i Danmark.

"Et smuthul"
Der er åbenbart en vis forvirring om, hvor udbredt af ordningen er. Skatteministeriet afviser ifølge Ritzau de tal fra Videnskabsministeriet, som viste, at der sidste år kun var tre forskere ud af de i alt 230, der benyttede sig af ordningen. Tal der har fået oppositionen på banen.

"De tal beviser, at forskerordningen slet ikke fungerer længere. Den er lavet for at skaffe dygtige forskere til landet, men i stedet har den udviklet sig til et smuthul for alle mulige andre, og det er dybt problematisk," mener de Radikales uddannelsesordfører, Charlotte Fischer.

Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti erklærer, at de vil stramme reglerne, mens SF gerne ser ordningen helt væk.

"Kanonforretning for den danske statskasse"
Lars Seier Christensen mener, man burde gå en helt anden vej.

"En udenlandsk erhvervsmand på denne ordning er simpelthen en kanonforretning for den danske statskasse - han har typisk ikke fået sin kostbare uddannelse i Danmark, og han rejser tilbage til sit hjemland, længe før han belaster sundhedsvæsenet eller pensionssystemet. Der findes ikke en bedre forretning for den danske statskasse, efter min mening. Man burde gøre mere opmærksom
på dens eksistens og tilskynde dygtige udenlandske forretningsfolk til at benytte ordningen i stedet for at overveje at forringe den," siger han.

Skatteminister Kristian Jensen har tidligere forsvaret den nuværende ordning, selv om den også blev benyttet af sportsfolk.

"Der er tale om en ordning, der er nem at administrere, og i og med at der er tale om objektive kriterier, er vi fri for nogen som helst former for smagsdommeri, hvor vi ellers politisk skal beslutte, hvilke former for virksomheder, der er 'fine nok' til, at de må benytte ordningen til at tiltrække nøglemedarbejdere til landet," har han tidligere udtalt til bold.dk.

Ved samme lejlighed oplyste han, at kun 68 ud af 2.596 personer på ordningen var tilknyttet en fodboldklub.

Kilde: