Løkke udsætter suspendering af frit sygehusudvalg efter kritik

Først var finansminister Lars Løkke Rasmussens plan, at det frie sygehusvalg efter en måned på venteliste, skulle suspenderes midlertidig allerede ...

Slettet Bruger,

27/06/2008

Først var finansminister Lars Løkke Rasmussens plan, at det frie sygehusvalg efter en måned på venteliste, skulle suspenderes midlertidig allerede pr. 1. juli. Men så blev han kritiseret for at ville bryde Grundloven, som ikke tillader suspendering af en lov, med mindre den bakkes op af et flertal i Folketinget. Og nu har Løkke så indgået en aftale med regionerne om, at det fire sygehusvalg først suspenderes til oktober, når Folketinget har kunnet vedtage det.

Baggrunden er den behandlingspukkel, som er blevet opbygget under Sundhedskartellets strejke. Den skal ikke høvles ned ved, at danskerne valfater til privathospitaler og udenlandske sygehuse, mener regionerne og finansministeren.

Ifølge aftalen skal regionerne mindst købe ledig behandlingskapacitet på de private sygehuse i det omfang, der svarer til forbruget før storkonflikten. Dermed køber man sengepladser for 930 millioner kroner, som regionerne frit kan prioritere over. Aftalen indebærer, at de mest syge og dem, der har ventet længst, først på lægebriksen.

Men selv om man forsøger at styre tilstrømningen til privathospitalerne, gælder lovens ord stadig, erkender regionernes formand, socialdemokraten Bent Hansen.

"Selvfølgelig er der jura i det her. Hvis der er en, der står fast, kan man først fratage borgeren dennes rettigheder når suspensionen træder i kraft pr. lov," siger han til Ritzaus Bureau.

[email protected]

Kilde: