Lægen skal udføre alternativ behandling

Slettet Bruger,

18/07/2007

Hvad med lidt akupunktur mod rygsmerterne? Eller en næseskylning for at beskytte mod infektioner? Og hvad siger du til noget krystalmassage, så du kan få renset auraen? I fremtiden skal lægen på det offentlige sygehus også kunne tilbyde patienterne alternativ behandling, mener et flertal af danskerne ifølge en Gallup-undersøgelse foretaget af Berlingske Tidende.

63 pct. af de adspurgte svarer ja til, at sygehusene bør tillade alternative behandlingsformer. 25 pct. er imod, mens 12 pct. ikke har taget stilling. Alternativ behandling har særlig godt tag i kvinderne. Her er det 71 pct., der vil have alternativ behandling udbudt på de danske hospitaler, hvorimod kun 18 pct. er imod.

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Orla Hav, synes godt, man kunne forske mere i alternativ behandling, men han vil ikke frafalde kravet om, at den videnskabelige dokumentation skal være i orden, før patienten tilbydes en behandling.

Krav om dokumentation
"Nu er alternativ behandling jo mange ting, men man burde da overveje at forske mere i alternative behandlingsformer. Men man må aldrig fravige princippet om, at der skal være videnskabeligt belæg for behandlingerne på sygehusene," siger Orla Hav.

Han er ligeglad med, hvilke behandlinger patienter selv opsøger. Men hvis hospitalet skal tilbyde behandlingen, skal dens virkning være dokumenteret.

"Hospitalspatienter skal selvfølgelig have lov til at benytte alternative behandlingsformer, hvis de mener, de har brug for det. Men det er ikke noget, hospitalerne skal tilbyde, medmindre der er dokumentation for behandlingens virkning," siger han.

Kan ikke måles og vejes
Dette kan dog godt blive svært, hvis man spørger formanden for Sammenslutningen af Alternative Behandlere, Allan Thestrup. Alternative behandlinger lader sig nemlig ikke efterprøve på samme måde som almindelige behandlinger.

"Alternativ behandling kan ikke altid måles og vejes. Men hospitalerne skal selvfølgelig kun tilbyde behandlinger, som de kan stå inde for. Eksempelvis har vi gode erfaringer med at dæmpe operationssmerter ved hjælp af alternativ behandling fremfor med medicin. Det er den slags erfaringer, men burde tage til sig på hospitalerne."

[email protected]

Kilde: