LO har nu under en million medlemmer

For første gang i årtier er antallet af kontingentbetalende medlemmer i LO-forbundene per 1

Slettet Bruger,

29/05/2009

For første gang i årtier er antallet af kontingentbetalende medlemmer i LO-forbundene per 1. januar 2009 faldet til under en million, skriver dr.dk. I 1995 havde LO 1,2 millioner medlemmer.

Samtidig har ideologisk alternative organisationer med Kristelig Fagforening i spidsen passeret de 150.000. I 1995 havde de alternative 53.000 medlemmer.
Og den udvikling er nu en reel trussel mod den etablerede LO-fagbevægelse på længere sigt. Det viser en analyse som de to arbejdsmarkedsforskere Jesper Due og Jørgen Steen Madsen fra FAOS ved Københavns Universitet har udarbejdet.

LO-organisationernes andel af fagforeningsmedlemmerne er faldet fra 65 procent i 1995 til 54 procent i 2009, og samtidig er de ideologisk alternatives - det er bla. Kristelig Fagforening - andel vokset fra 3 til 8 procent. På a-kassesiden er LO's andel faldet fra 59 til 46 procent, mens de ideologisk alternative a-kasser er vokset fra 7 til 12 procent.

Jesper Due mener at den etablerede LO-fagbevægelse langsomt men sikkert risikerer at miste sin magt. I dag er det fire ud af ti danskere som står uden for de organisationer, som tegner de kollektive overenskomster.

"Hvor de alternative organisationer frem til starten af det nye århundrede fortsat kunne betegnes som et marginalt fænomen, har de ikke mindst siden 2005 fået så mange nye medlemmer, at de i dag udgør en faktor, der i et længere perspektiv kan udgøre en reel trussel mod den etablerede del af fagbevægelsen," siger Jesper Due ifølge dr.dk.

[email protected]

Kilde: