Kvinder vil helst arbejde i den offentlige sektor

Den offentlige sektor er ikke lønførende, hvis man ser på de nøgne månedslønninger uden at tage hensyn til den leverede arbejdsindsats

Slettet Bruger,

08/05/2008

Den offentlige sektor er ikke lønførende, hvis man ser på de nøgne månedslønninger uden at tage hensyn til den leverede arbejdsindsats. Men den er alligevel populær blandt kvindelige arbejdstagere, fordi den tilbyder kvinder mange flere muligheder for at holde fri med løn, når de ønsker at prioritere familien højere end arbejdet. Det siger professor Nina Smith fra Aarhus Universitet til Dansk Arbejdsgiverforenings blad, Agenda.

"Det er ofte et meget rationelt valg for kvinder at vælge den offentlige sektor. Når kvinder bliver gravide eller planlægger graviditet, søger de ofte over i den offentlige sektor," siger Nina Smith, der peger på, at de offentlige overenskomster traditionelt har haft bedre regler for barselorlov.

Ifølge Nina Smith koster det ikke kvinder lønmæssigt så meget at få et barn som offentligt ansat, som det gør ved ansættelse i den private sektor, og hun forudser, at kvinder i endnu højere grad vil søge mod den offentlige sektor i fremtiden, fordi lønmodtagerne og arbejdsgiverne i den offentlige sektor netop har prioriteret at give flere goder til børnefamilier og dermed øget afstanden mellem de offentlige og de private overenskomster.

"Det vil cementere det kønsopdelte arbejdsmarked," siger Nina Smith.Forskerne Helena Skyt Nielsen, Marianne Simonsen og Mette Verner, Aarhus Universitet, undersøgte i 2004 betydningen af opdelingen i et familievenligt (offentligt) arbejdsmarked og et mere lønfokuseret (privat) arbejdsmarked. Både i den offentlige og den private sektor går det ud over lønnen, når en kvinde får et barn. Men hvor man i den private sektor ikke indhenter de lønstigninger, man taber i forbindelse med barsel, så ser det ud til, at kvinder ansat i det offentlige indhenter det tabte i løbet af 5-6 år, skriver Agenda.

Forskernes gennemgang af overenskomst-fornyelserne fra 1985 til 2000 viste, at man i den offentlige sektor havde prioriteret bedre arbejdsbetingelser højere end højere løn.

Det er derfor rationelt, at kvinder søger mod den offentlige sektor, når de gerne vil have børn. Mens 52 procent af kvinderne i den private sektor er uden børn, gælder det kun for 38 procent i den offentlige sektor. Dertil kommer, at kvinder med tre børn dobbelt så meget som i den private sektor.

"Højere straf for børnerelateret fravær i en sektor end i en anden, opmuntrer kvinder med præference for sådant fravær til at søge den sektor, hvor det koster mindst," skrev forskerne i deres rapport.

[email protected]

Kilde: