Kvinder forfølges i "befriet" Irak

Irak skulle befries for landets grusomme diktator, Saddam Hussein, men den amerikansk ledede invasion og senere besættelse af landet, som også dans...

Slettet Bruger,

11/03/2008

Irak skulle befries for landets grusomme diktator, Saddam Hussein, men den amerikansk ledede invasion og senere besættelse af landet, som også danske soldater har deltaget i, har i hvert for landets moderne og vestligt orienterede kvinder betydet forværrede livsvilkår. Det er konklussionen på en ny undersøgelse fra den internationale organisation "Women for Women", skriver dr.dk.

En bølge af vold og mord på kvinder har simpelthen ramt Irak efter invasionen, og det en bestemt type kvinder, der er udsat.

"Det er de veluddannede, der kører i bil og klæder sig i vestligt tøj, der bliver myrdet en efter en," fortæller den irakisk-amerikanske forfatter Zainab Salbi, der er medforfatter til undersøgelsen, ifølge dr.dk.

Zianab Salbi har interviewet 1.500 irakiske kvinder til sin undersøgelse og over 75 procent af dem siger, at der er piger i deres familie, som ikke længere må gå i skole. Næsten halvdelen mener, at kvinder og deres rettigheder er usynlige for lovgiverne - og kun hver tredje kvinde ser med optimisme på fremtiden.

Zainab Salbi siger, at det i dag er farligt at gå på gaden for en kvinde uden tørklæde, og hun tog selv tørklæde på for første gang i sit 36-årige liv, da hun var i Irak i februar.

"Jeg turde ikke andet. Flere af mine veninder er blevet myrdet på åben gade. En af dem blev bortført og 10 dage senere smidt ud af en bil på fortovet. Da havde hun en kugle i hovedet og et tørklæde om håret. I døden havde morderne givet hende tørklæde på. Det havde hun aldrig haft i levende live, så den besked var ret klar," siger den irakiske forfatter.

Lektor og Mellemøst-ekspert ved Syddansk Universitet Helle Lykke Nielsen bekræfter problemerne.

"Lovgivningen under Saddam Hussein beskrev meget præcist, hvilke rettigheder kvinder havde. I dag er der vendt op og ned på det hele, og det efterlader kvinderettighederne i et tomrum, hvor der slet ikke er lovgivet for kvinder," siger hun til dr.dk.

[email protected]

Kilde: