Kvinder er uenige med p-pille skeptikere

Af Ole Birk Olesen"At kunne springe menstruationen over lyder da attraktivt for vel de fleste kvinder

Slettet Bruger,

04/01/2008

Af Ole Birk Olesen

"At kunne springe menstruationen over lyder da attraktivt for vel de fleste kvinder ... og vel også for de fleste mænd." Sådan lyder kommentaren fra informationschef Jeanette Serritzlev til en ny p-pille, som kan befri dens brugere for at have menstruation.

Pillen er kommet under kritik fra kvindelige eksperter, som frygter, at den vil skade kvinders forhold til deres krop:

"Når stadig flere af kvindens naturlige biologiske funktioner bliver valgt fra, bliver det hele kunstigt, designet og robotagtigt [...] Reproduktionsapparatet bliver som en maskine. Det bliver lidt sygt," siger f.eks. jordemoder, sexolog og parterapeut Charlotte Grumme til politiken.dk.

"Mærkelig form for kvindekamp"
Men det har en række kvinder, som er aktive i den offentlige debat, bl.a. som klummeskribenter på 180Grader.dk, svært ved at se.

"Der er jo ikke tale om at fravælge 'kvindens naturlige biologiske funktioner', men blot om at fravælge nogle gener. Hvis vi har muligheden for at fravælge smerte og ubehag uden ubehagelige bivirkninger kan jeg ikke se nogen grund til ikke at gøre det. Det burde jo være en gevinst for ligestillingen, at kvinder kan undgå at være fysisk besværet eller ekstra trætte nogle dage hver måned. Det er en mærkelig form for kvindekamp at kæmpe for, at kvinder skal have det ubehageligt," siger erhvervsjura-studerende Katrine Basbøll til 180Grader.dk.

Samme indstilling har Jeannette Serritzlev.

"Umiddelbart lyder det smart - men unaturligt. Men igen; hvis muligheden er der, hvorfor skulle vi så ikke benytte den? Det, der for mig er afgørende, er ikke, at det ændrer på naturens gang, men om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, og hvis det er det - altså ikke medfører en øget risiko for kvinden - så har jeg da svært ved at se, hvorfor man ikke skulle ja tak til den mulighed. Præcis på samme måde, som vi siger ja tak til så mange andre 'unaturlige' ting, der gør livet bedre for mange mennesker, f.eks. kunstig befrugtning," siger Jeannette Serritzlev.

Læge og lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning Birgit Petterson har tidligere udtryk skepsis overfor pillen, som angiveligt skulle kunne skade kvinder selvopfattelse. I det synspunkt bakkes hun op af Charlotte Grumme i politiken.dk:

"Vi kommer længere og længere fra det, Vorherre - eller hvem der nu skabte os - tænkte, da hele systemet blev lavet. Der var en mening med galskaben."

Den almindelige p-pille er vel heller ikke naturlig?
Stud. merc. Lisbet Røge Hermansen synes, at argumentet er mærkeligt, for bør kvinder så heller ikke bruge konventionelle p-piller?

"Den 'almindelige' p-pille piller jo også ved naturens gang. Hvor går grænsen for 'kunstigt, designet og robotagtigt'? Mange vil sikkert synes, at det er underligt og unaturligt slet ikke at få sin menstruation, men de vil jo bare lade være med at tage pillen. For de der gerne vil undgå menstruationen - af hvilke årsager det nu måtte være - er det da fantastisk, at det kan lade sig gøre. Man vælger jo selv," siger Lisbet Røge Hermansen.

[email protected]

Kilde: