Kvindelige chefer arbejder på deltid

Slettet Bruger,

13/08/2007

Blandt topledere er det stadig manden, der bringer kødet hjem. Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI) arbejder omkring 180.000 kvinder i mellem- eller topjob mindre end 37 timer om ugen. Og det er uhensigtsmæssigt, når arbejdsmarkedet mangler flere hænder.

"Hvis danske kvinder hver uge arbejdede det samme som mændene, ville det skabe et yderligere arbejdsudbud på 200.000 fuldtidsstillinger og mere end 22 mia. kr. i ekstra skatteindtægter," siger vicedirektør i DI, Tine Roed, til Politiken.

Til forskel er det kun 55.000 ledende mænd, der arbejder på deltid eller nedsat tid, viser undersøgelsen. I gennemsnit arbejder en mandlig lønmodtager omkring 38 timer om ugen, mens kvinderne kun arbejder lidt over 32 timer om ugen.

Økonomer skal ikke blande sig
Overvismand Peter Birch Sørensen er overrasket over tallene, men ser ingen grund til at bekymre sig på samfundsøkonomiens vegne.

"Hvis det er nødvendigt for kvinderne at arbejde lidt kortere for at få familie- og arbejdslivet til at hænge sammen, er det ikke noget, vi som økonomer skal vende os imod. Det kan meget vel være, at kvindelige chefer er mere produktive, hvis de ikke føler, at familielivet halter, også selv om arbejdstiden er kortere," siger han.

Kvinder tvinges hjem
Karen Sjørup, ligestillingsforsker på RUC, tolker resultaterne som et tegn på, at det stadig er kvinderne, der må gå tidligt for at hente børn og lave mad. Det er de høje danske skatter der gør, at familierne ikke kan betale sig fra de daglige gøremål, lyder forklaringen fra DI.

"En familie, der i dag betaler topskat, skal tjene 8.000 kr. for at betale for tre timers rengøring om ugen. Så frem for at betale sig fra nogle af de huslige pligter, vælger mange familier at lade den ene part tage sig af opgaverne," siger Tine Roed, der peger på lavere marginalskatter som en mulighed for kvinderne til at blive på arbejdsmarkedet.

[email protected]

Kilde: