Kun hver fjerde mener, at Danmark er blevet bedre under Fogh

"Mener du, at Danmark er blevet et bedre eller et dårligere sted at leve, siden VK-regeringen kom til magten i 2001?" Sådan spørger Analyse Danmar...

Slettet Bruger,

02/02/2009

"Mener du, at Danmark er blevet et bedre eller et dårligere sted at leve, siden VK-regeringen kom til magten i 2001?"

Sådan spørger Analyse Danmark i en meningsmåling for Ugebrevet A4, og danskernes svar er nedtrykkende læsning for regeringen. Kun 25 procent svarer nemlig, at Danmark er blevet et bedre land at leve i siden 2001, mens 36 procent omvendt mener, at det er gået ned ad bakke. 34 procent svarer, at Danmark hverken er blevet et bedre eller et dårligere land at leve i.

Når det forholder sig sådan, hænger det dog ikke nødvendigvis sammen med, at forholdene er ringere eller uændrede i dag sammenlignet med for 7-8 år siden, mener lykkeforsker og lektor i nationaløkonomi ved Handelshøjskolen i Aarhus Christian Bjørnskov.

"Fremgang er blevet en eviggyldig naturtilstand. Når der så kommer krisetegn som dem, vi oplever netop nu, glemmer mange nok, at det er gået rigtig godt i de mange foregående år," siger han til A4.

Lektor og samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet har en lidt anden forklaring:

"Vi har altid brug for nogen under os. Selvom vi objektivt set måske har fået det lettere, så er det ikke noget, som vi tager notits af, så længe alle dem, vi sammenligner os med, er fulgt med op," siger han.

Hvis man alene kigger på de økonomiske nøgletal, er der mange tegn på, at Danmark trods de nuværende krisetegn er i bedre form end i 2001, skriver A4. Det ses blandt andet ved, at det såkaldte elendighedsindeks, som kombinerer inflation og ledighed og er en ofte brugt reference for et lands økonomiske sundhed, var 5,5 i december 2008. Til sammenligning havde indekset i 2002 en værdi på 7,1.

[email protected]

Kilde: