Kulturminister afviser: Ingen undskyldning for vikingers krigstogter

Slettet Bruger,

16/08/2007

Danskere skal alligevel ikke sænke blikket i udlandet, skamfulde over vores vikinge-forfædres forbrydelser. Det er nemlig en and, når udenlandske medier påstår, at den danske regering har undskyldt for vikingernes hærgen. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) står fast: Der er ikke noget at undskylde for.

Det var i forbindelse med vikingeskibet Havhingstens rejse over Nordsøen, at kulturministeren under et besøg i Dublin, Irland, udtrykte sin glæde over, at irlænderne har "tilgivet os" for " de ødelæggelser, som fulgte i kølvandet på vikingerne". Men det skulle ikke tages som en undskyldning, forklarer Brian Mikkelsen nu.

"Det, jeg nævnte i min tale, var 'it did a lot of damages to the Irish people', men vi undskylder ikke for, hvad vikingerne lavede for 1.000 år siden. Det var jo den måde, man agerede på dengang," siger han til politiken.dk.

Var også handelsrejsende
Kulturministeren slår desuden til lyd for et mere nuanceret billede af vores søfarende forfædre.

"Vikingerne var jo nogle brutale erobrere, men forskning har også vist, at de var handelsrejsende," siger Brian Mikkelsen, der ikke tager misforståelsen så seriøst.

Han har talt med flere irske ministre, og de har ifølge kulturministeren ikke opfattet hans tale som en undskyldning.

[email protected]

Kilde: