Kritik af danske mediers venstresnoede USA-dækning

Slettet Bruger,

02/06/2007

Når danske medier dækker begivenhederne "over there" er Demokraterne de gode og Republikanerne de onde. Det mener tre USA-eksperter, der i Berlingske Tidende kritiserer danske medier for at være unuancerede og venstresnoede i deres USA-dækning. Kritikken kommer fra en uventet kant: Carl Pedersen, adjungeret professor ved Copenhagen Business School og kritiker af irakkrigen, DR-redaktør Kim Bildsøe Christensen og professor Peter Kurrild-Klitgaard, der blogger på punditokraterne.dk.

Ifølge Peter Kurrild-Klitgaard bruger danske medier primært venstreorienterede aviser som New York Times og Washington Post som kilder. Dermed får danske læsere kun adgang til den amerikanske oppositions synspunkter, og det giver et unuanceret billede.

"Det ville svare til, at Danmark blev dækket i udlandet med artikler fra Politiken og give indtryk af et skandaleramt samfund," siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Skydegale amerikanere og religiøse fanatikere
Carl Pedersen, hvis seneste bog hedder "Den forkerte Krig: USA og den nye verdensorden", er ikke just nogen fan af Bush, men han bekræfter kritikken af det danske mediebillede.

"Jeg synes, at stereotyper om det primitive amerikanske samfund går igen gang på gang. Derfor ser vi atter og atter artikler om de skydegale amerikanere eller religiøse fanatikere. Der er en journalistisk mangel på forståelsen af pluralismen i det amerikanske samfund."

Værdifællesskab med Demokraterne
Kritikken bliver afvist af lektor og centerleder for Center for Amerikanske Studier på Copenhagen Business School, Niels Bjerre-Poulsen. Skævheden er helt naturlig, da vi har et større værdifællesskab med Demokraterne, siger han.

"Det må altid være en vigtig rolle at nuancere billedet, men i nyhedsstrømmen er det jo altid de exceptionelle ting, der fremhæves. Når vi ser på den generelle politiske dækning, er jeg ikke utilfreds. Jeg synes, at der i stadig højere grad bliver gjort et hæderligt forsøg på at tegne et facetteret billede. Problemet er ikke så stort."

Vil du helt afvise, at der er en politisk slagside i danske mediers dækning af USA?
"Ja, nej, jo, det er der jo nok i den forstand, at hele vores politiske spektrum er mere i overensstemmelse med Demokraterne, og der er da ingen tvivl om, at næsten hele det politiske spektrum i Danmark føler et større værdifællesskab med Demokraterne end med Republikanerne."

mkr

Kilde: