Krim: Omfattende visitationszoner er ulovlige

Slettet Bruger,

15/12/2007

I store dele af København er det tilladt for politiet at tjekke lommer, rygsæk og taske hos borgere, uden først at have en formodet mistanke. Men de såkaldte visitationszoner må slet ikke være store, siger Kriminalpolitisk Forening, Krim, til politiken.dk.

Visitationszonerne blev oprettet i maj sidste år, og omfatter bl.a. store dele af Nørrebro, Indre By og Amager. Men så store visitationszoner er ikke lovlige, siger Claus Bonnez, der er formand for Krim. Han peger på bemærkningerne til politilovens paragraf 6, der giver beføjelsen til visitationszonerne.

Af bemærkningerne fremgår det, at visitationszonerne "typisk vil omfatte et bestemt afgrænset område, f.eks. et værtshus, et butikscenter, en gade eller en plads, mens der ikke kan træffes beslutning om visitation mv. i for eksempel en hel politikreds eller kommune.". På denne baggrund fastslår organisationen, at "visitationszonerne i København er ulovlige, og politiet omgår politiloven," skriver politiken.dk

Politi: Indgreb berettiget
Den vurdering er Københavns Politi ikke overraskende uenig i. Bemærkningerne til paragraf 6 er for upræcise, siger chefkriminalinspektør Per Larsen, der mener, at bevæbnede banders adgang til køretøjer retfærdiggør de udvidede visitationszoner.

"Det, vi snakker om, er ikke jo værtshusproblemer, det er mere 'by-globale' problemer, hvor bander kører hele byen rundt med våben i bilerne og på kroppen. Det har givet anledning til skræmmende mange skudepisoder," siger han til politiken.dk.

[email protected]

Kilde: