Kreativ bogføring i SKAT skulle sikre chefers bonus

To ansatte i SKATs inddrivelsescenter i København har henvendt sig til Folketingets skatteudvalg med beskyldninger om, at deres chefer har fiflet m...

Slettet Bruger,

08/02/2008

To ansatte i SKATs inddrivelsescenter i København har henvendt sig til Folketingets skatteudvalg med beskyldninger om, at deres chefer har fiflet med tallene for at sikre overholdelse af måltal og bonus til cheferne. Det skriver epn.dk i dag.

De to pantefogeder fra inddrivelsescenteret, Sissie Mersal og Lotte Roug, hævder, at de op til deadline for indberetningen af årets tal for virksomheders gæld til det offentlige i sidste måned fik besked på at tilsidesætte alle andre opgaver for at nedbringe gælden.

Skattecentret i København lå langt under de fastsatte måltal, og medarbejderne blev derfor bedt om at smide alt, hvad de havde i hænderne for at finde skyldnere, der vurderedes til ikke at kunne betale.

Disse skyldneres gæld regnes ikke med i restanceopgørelserne og indgår derfor ikke på negativsiden i centerets måltal. Men mange af dem, der blev sorteret fra, burde slet ikke have været det, siger Sisse Mersal til epn.dk.

"Gældsinddrivelse betyder mindre i SKAT, for man kan nå måltallene ved at afskrive skyldnere i stedet," siger hun.

Fis i en hornlygte
Og her finder hun opbakning hos flere af sine fogedkolleger. Pantefoged i Skattecenter Fredensborg Bettina Bjørnholdt Berthelsen er enig i kritikken.

"Hvorfor tilsidesætte en udgående fogedforretning, hvor man kan hente for eksempel 150.000 kr., for i stedet at sidde og afskrive på listerne? Jeg synes, det er en fis i en hornlygte at måle vores effektivitet på de restanceopgørelser, for det ikke er det hele, der bliver talt med," siger hun til epn.dk.

Skattedirektør for Nordsjælland og København Erling Andersen bekræfter, at der har været ekstra fokus på den såkaldt uinddrivelige gæld i København op til årsafslutningen.

Men han forsvarer sig med, at området i løbet af året har været nedprioriteret på grund af underbemanding, og derfor hjalp pantefogeder fra resten af landet til i København med at få gælden bragt ned.

"Det har ikke noget at gøre med en feberredning, der skal sikre min bonus. Man vil jo altid kunne tage enkelthandlinger ud og påstå, at man har gjort noget ekstra på et felt for at få resultatløn," siger Erling Andersen.

Han kritiserer samtidig pantefogederne for at have den holdning, at det kun er rigtigt fogedarbejde, hvis man kan komme hjem fra en fogedforretning "med kontanter i tasken".

"Men sådan spiller klaveret ikke. Vi er nødt til at behandle alle sager," siger Erling Andersen til epn.dk, der endnu ikke ved, om målet er nået, og bonussen er i hus.

Skatteminister Kristian Jensen (V) vil ikke kommentere sagen.

[email protected]

Kilde: