Kræftpatienter dør på ventelister

Slettet Bruger,

15/05/2007

"Konklusionen er helt klar: Ventetiderne til kræftbehandling er ikke harmløs. Jo længere tid patienten venter på strålebehandling, jo mere forværrer det chancen for helbredelse. Det kan ikke diskuteres. Det er fakta, som vi alle bør forholde os til." Så markant er budskabet fra professor på Århus Sygehus, Jens Overgaard.

Jens Overgaard er medforfatter på en ny dansk undersøgelse blandt 61 hoved-halskræftpatienter, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Radiotherapy and Oncology. Undersøgelsen viser, at hos seks ud af ti patienter når svulsten at vokse markant, i tiden fra symptomet viser sig, til patienten får behandling.

Den danske forskning bakker op om en stor canadisk litteraturgennemgang af 16.000 patienter med bryst og hoved-halskræft. Den canadiske undersøgelse dokumenterede, at de patienter der fik behandling efter otte uger havde markant lavere overlevelseschancer, end de patienter der fik behandling indenfor otte uger.

Professor Overgaard mener at det danske hospitalsvæsen som udgangspunkt tackler kræft helt forkert:

"Folk med blodpropper i hjertet og lignende lader man ikke vente i otte uger, for vi ved alle, at behandlingen er mest effektiv og livsreddende, hvis den sættes ind hurtigt - sådan er det også med kræft," siger han.

Formand for Kræftens Bekæmpelse kræver at kræft bliver behandlet som en akut sygdom i det offentlige sundhedsvæsen.

Sundhedsminister Lars Løkke kalder forslaget "et nyttigt bidrag i processen", men påpeger at regeringen allerede har delt 150 millioner kroner ud til "udvikling af metoder" til bedre og hurtigere kræftbehandling.

Kilde: