Kræftens Bekæmpelse vil ikke ændre snus-lovgivning

Slettet Bruger,

15/05/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Som vi fortalte i går, viser nye undersøgelser fra lægetidsskriftet The Lancet, at snus ikke er så skadeligt som hidtil antaget. Undersøgelsen blev bakket op af Michael Kunze, professor i socialmedicin ved Wiens Universitet. På den baggrund har 180Grader.dk talt med overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse om, hvilken betydning snus' relativt lavere skadelighed vil få for Kræftens Bekæmpelses anbefalinger.

Jeg har talt med Professor Michael Kunze fra Institut for socialmedicin ved Wiens Universitet og han siger, at der findes en gruppe af rygere, der er så afhængige af nikotin, at man ikke kan få dem væk fra tobak, og derfor er snus et godt alternativ for dem.
"Men derfra og til at gøre en hel generation af unge mennesker afhængige af nikotin, fordi man gerne vil afvænne nogle stykker, der er alligevel et stort spring. Du kan se i Sverige, det er over 10 procent, der bruger snus, og det er også meget unge mennesker."

Men når antallet af lungekræfttilfælde blandt svenske mænd er lavere, fordi de snuser, er det så ikke et godt argument for at skifte cigaretter ud med snus?
"Du kan jo ikke vide, at det er derfor. Jeg kan jo ikke sige, at så slår vi dem ihjel af pancréas-cancer (kræft i bugspytkirtlen, red.) i stedet for. Det er jo ligesom at give folk valget mellem pest eller kolera."

Men er sandsynligheden for at udvikle kræft i bugspytkirtlen ikke væsentlig lavere for en, der snuser, end for at en ryger eksempelvis udvikler lungekræft?
"Jamen, du får ikke mig til koldt og kynisk at sige, at jeg hellere vil have, at der dør 30 mennesker, end der dør 100 mennesker, når jeg ved at de 30 mennesker ikke behøvede at dø. Det er en modbydelig tankegang."

Men er det så ikke også bedre, at de snuser frem for at ryge, så vi kan redde, i dit eksempel, 70 menneskeliv?
"Du får ikke mig til at sige det. Du får ikke mig til at sige, at det er i orden, at 30 mennesker dør."

Det forventer jeg heller ikke.
"Men det er det, du beder mig om."

Nej. Jeg beder dig om at fortælle mig om det ikke er bedre at redde 70 menneskeliv?
"Det er et spørgsmål om ord. Jeg ser nogle mennesker, der får en frygtelig sygdom og dør af det her. Og det har jeg ikke lyst til."

Kilde: