Konservative vil have undersøgt Birthe Rønns habilitet

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har tidligere på ugen sagt, at hun er betænkelig ved brugen af de såkaldte administrative udvisninger

Slettet Bruger,

16/02/2008

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har tidligere på ugen sagt, at hun er betænkelig ved brugen af de såkaldte administrative udvisninger. Og det kan gøre hende inhabil, når hun skal håndtere de to terrormistænkte tuneseres klage, siger forvaltningsretsekspert Steen Rønsholdt til Jyllands-Posten.

Han foreslår at flytte den endelige afgørelse til en anden minister.

"Man vil godt i andre henseender kunne have en engageret politisk holdning til en ordning, som man som minister skal administrere. Men her drejer det sig om konkrete retsafgørelser, og derfor forekommer det betænkeligt, at hun bliver ankeinstans. Det sætter spørgsmålstegn ved hendes habilitet, at hun har så markante holdninger til den ordning, hun skal administrere," siger Steen Rønsholdt, professor, dr.jur., Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

K vil se på habilitet
Men selv om integrationsministeren ikke havde udtalt sig kritisk om brugen af administrative udvisninger, er der stadig tale om en "strukturel inhabilitet", fordi hun både skal træffe beslutning om udvisningen og behandle en eventuel klage over den, vurderer Steen Rønsholdt.

De Konservative er parate til at diskutere, om klagesagen skal lægges i hænderne på en anden minister.

"Vi må bede Justitsministeriet om at vurdere, om integrationsministeren er inhabil. Det er utrolig vigtigt, at det er på plads. Man skal være meget varsom i sådanne sager, og derfor vil det være det bedste, når en professor i forvaltningsret udtaler sig, som han gør," siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).

"Rammer ikke plet"
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, ser ingen grund til at flytte opgaven til et andet ministerium. Partiet var ganske vist ikke glad for Birthe Rønn Hornbechs kritik af de administrative udvisninger.

"Men hun forholdt sig til det principielle og ikke til den faktuelle sag og ikke til, hvad tuneserne har gjort og ikke gjort. Professoren rammer ikke plet og i det hele taget forsøger mange meningsdannere at blande sig, så de to ikke bliver udvist," siger han til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: