Konservative uenige om mere liberal indvandrerpolitik

Slettet Bruger,

01/08/2007

De Konservative står splittet i holdningen til mere indvandring. Anledningen er en udmelding fra en gruppe unge Venstre-politikere, der vil gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til landet. Forslaget møder støtte fra den konservative skatteordfører og medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Jakob Axel Nielsen.

"Vi skal have en mere liberal ordning, der tager højde for folk, der kan komme ind og tjene deres penge her," siger Jakob Axel Nielsen til Dagbladet Information.

Helt konkret vil de unge Venstre-folk sænke den årlige indtægtsgrænse for arbejdstilladelse fra de nuværende 450.000 kr. til 300.000.

"Vi spænder ben for os selv"
Det vil falde på et tørt sted, mener Jakob Axel Nielsen, der påpeger, at danske virksomheder hvert år må sige nej til ordrer på mellem 26 og 26 milliarder kroner på grund af manglende arbejdskraft.

"Vi kan ikke både holde indvandrerne ude og samtidig sige, at alting skal klares her i Danmark. Hvis vi ikke skaber forudsætningerne for dansk erhvervsliv, spænder vi ben for os selv og for velfærden. Vi skal være mere fleksible, og fordi folk får ret til at arbejde i Danmark, er det ikke ensbetydende med, at de får en varig opholdstilladelse," siger han.

Forslaget afvises derimod af De Konservatives erhvervssordfører, Per Ørum Jørgensen, der peger på, at den såkaldte jobkortordningen for nyligt er blevet revideret.

V-unge "tænker højt"
"Det er da meget friskt, at de unge i Venstre tænker højt, men der er ingen grund til at ændre den jobkortordning, som ikke har virket ret længe endnu," siger Per Ørum Jørgensen til Jyllands-Posten.

Jobkortordningen blev udvidet i marts i år, og Per Ørum Jørgensen ser ingen grund til at ændre den med så kort varsel.

"De unge Venstre-folk må være tålmodige, for det gode ved jobkortordningen er netop dens fleksibilitet. Vi kan ændre indtægtsgrænserne, hvis behovet viser sig, men den eksisterende grænse har vi ikke tilstrækkelige erfaringer med endnu," siger han.

DI: En god idé
Den holdning deles dog ikke af Dansk Industri.

"Der er kun et at sige: Det er en god idé," siger Tom Togsverd, direktør i Dansk Industris it-branchesammenslutning, ITEK, til Information.

Han påpeger, at det er nødvendigt at sænke indtægtsgrænsen, hvis Danmark skal kunne tiltrække den fornødne arbejdskraft.

"Og en grænse på 300.000 kroner er fortsat et lønniveau. hvor vi taler om kvalificerede medarbejdere," siger han.

Med lys og lygte
DI-direktøren afviser det argument, at en lempelse vil medføre en oversvømmelse af udlændinge. Han henviser til en undersøgelse, som organisationen fik lavet op til Polens EU-medlemsskab, som viste, at næsten ingen polske ingeniører var interesserede i at tage til Danmark og arbejde.

"De står ikke i kø, men vi skal ud med lys og lygte for at finde dem. Så i forhold til risikoen for, at vi bliver oversvømmet, melder vi hus forbi."

[email protected]

Kilde: