Konservative: Skatterabat til 64-årige skal være midlertidig

Slettet Bruger,

06/10/2007

En skattelettelse på 100.000 kr. til 64-årige skal få flere seniorer til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Sådan lød det under statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) åbningstale. Men hos de Konservative tvivler man på, hvor stort et arbejdsudbud ordningen vil medføre. Skatteordfører Lars Barfoed vil gøre den tidsbegrænset.

"Hvis vi går videre med den her ordning, så skal den tidsbegrænses til at gælde for en fem-årig periode. Derefter skal vi kunne se, at den har øget beskæftigelsesudbuddet markant, for at vi vil være med til at forlænge den. Der skal i hvert fald være en beskæftigelseseffekt på 10.000 personer," siger Lars Barfoed, skatteordfører for de Konservative, til Berlingske Tidende.

Selvom senior-skattelettelsen af V-statsministeren blev præsenteret som et fælles udspil fra VK-regeringen, var de Konservative ikke blevet taget med på råd, lød kritikken fra det andet regeringsparti kort efter åbningstalen. Og Lars Barfoed lægger heller ikke skjul på, at han ikke just er lun på idéen.

Hellere skattelettelser til alle
"Som udgangspunkt er det en uskik at lave særlige skatteregler for visse grupper af borgere. Vi kan gøre en undtagelse, hvis det øger arbejdsudbuddet med mange tusinde personer. Men ellers skal vi hellere bruge pengene på at nedsætte marginalskatten for alle," siger Lars Barfoed.

Hos Dansk Folkeparti ser man positivt på skattelettelsen, der kommer partiets kernevælgere til gavn. Her undrer næstformand Peter Skaarup sig over Lars Barfoeds udmelding.

"Vi synes, det er fornuftigt at øge det grå gulds incitament til at blive nogle flere år på arbejdsmarkedet. Men hvis man siger, at ordningen kun skal gælde et vist antal år, så får tilliden til den på forhånd et skud for boven. Er de Konservative uenige i regeringens egne udmeldinger, så må de til at gøre op med sig selv, hvad deres forslag egentlig er. Indtil videre forholder vi os til det statsministeren har sagt, og det er ikke med tidsbegrænsning," siger Peter Skaarup (DF).

Vil skabe usikkerhed
Oprindeligt var det Dansk Industri (DI), der kom med idéen om en lavere skat til de ældre. Her mener vicedirektør Tine Roed, at en tidsbegrænsning vil skabe usikkerhed om skattelettelserne.

"Folk planlægger ofte på langt sigt, når de skal tage stilling til, hvornår de går på pension. Derfor er det vigtigt, at man ikke bare indfører skattefrihed for de 64-årige i en kort overgangsperiode. Det skaber usikkerhed blandt folk, hvis ordningen i første omgang begrænses til at gælde i fem år, og så vil mange afholde sig fra at gå ind på den," siger Tine Roed, vicedirektør i DI.

[email protected]

Kilde: