Konservative: Hellere skattelettelser end offentlig service

Slettet Bruger,

14/06/2007

Af Ole Birk Olesen

Skatteordfører Jakob Axel Nielsen fra de Konservative vil hellere have mere offentlig service end skattelettelser, sagde han i går. Men sådan ser partiets finansordfører, Christian Wedell-Neergaard, ikke på det, fortæller han til 180Grader.dk.

Allerede når regeringen i sensommeren eller efteråret præsenterer sin nye plan for dansk økonomi frem mod år 2015, kan valget mellem mere offentlig service eller skattelettelser blive aktuelt.

Hvis regeringens kommende 2015-plan viser et finanspolitisk råderum, og der så står nogen partier og kræver, at det råderum skal bruges på mere offentligt forbrug, vil I så stå fast på, at det skal bruges på skattelettelser?
"Vi arbejder på skattelettelser og gerne inden næste valg. Råderummet vil vise sig i forbindelse med 2015-planen. Vi vil arbejde for, at det råderum bliver brugt til skattelettelser," siger Christian Wedell-Neergaard til 180Grader.dk.

Spørgsmålet er dog, om de Konservative kan stole på de tal, som kommer fra Finansministeriet i 2015-planen. Det mener de Konservatives finansordfører godt, at man kan.

Det er jo velkendt, at man i Venstre ikke er lige så forhippet på skattelettelser, som I er. Hvad nu hvis Finansministeriet, som er under Venstres ledelse, bare sørger for at opjustere behovet for vækst i de offentlige udgifter, så der ikke er et råderum, som I Konservative kan bruge til skattelettelser?
"Præmisserne for dit spørgsmål er ikke relevante. En 2015-plan er en realistisk plan for en robust finanspolitik i årene frem til 2015, og det er i den sammenhæng, man kan se det råderum, som så kan bruges til skattelettelser. Det er ikke realistisk, at nogen fifler med noget," siger Christian Wedell-Neergaard.

Det er da en kendt sag, at man i Finansministeriet kan justere lidt på tallene, og så ser regnskabet lidt anderledes ud, end det ellers ville have gjort. Den ene justering er ikke nødvendigvis mere rigtig end den anden, så det giver et vist frirum, hvis man gerne vil påvirke udkommet.
"Vi taler jo om den her 2015-plan, og det er dens fremstilling, som danner grundlag for det råderum, som kan bruges til skattelettelser. Men hvordan den plan er blevet til, er jo ikke et ordførerspørgsmål."

Vil I konservative blindt tro på de tal for råderummets størrelse, som kommer fra Venstres finansminister?
"Det vil jeg ikke svare på, for det er også et utopisk spørgsmål. Du forudsætter jo, at Finansministeriet bruger forskellige tal, og det er jo ikke nogen relevant forudsætning. Det er 2015-planen, og det er den, der danner grundlag for forhandlingerne."

Hvorfor er det ikke en relevant forudsætning, at man i Finansministeriet kan justere lidt på tallene, hvis ministeren ikke ønsker, at I konservative skal have et råderum til skattelettelser?
"Fordi det er en mistænkeliggørelse af de tal, som er i den kommende 2015-plan. Det er de tal, som vi bruger som udgangspunkt."

Det kunne også være, at det var jer konservative, der var lidt naive?
"Det kan man aldrig afvise," siger Christian Wedell-Neergaard.

Kilde: