Konservative: Brugerbetaling hos lægen

Danskernes forbrug af skattebetalte, men i forbrugsøjeblikket gratis ydelser fra det offentlige er gået amok, og med det er også pengeforbruget i d...

Slettet Bruger,

22/04/2008

Danskernes forbrug af skattebetalte, men i forbrugsøjeblikket gratis ydelser fra det offentlige er gået amok, og med det er også pengeforbruget i det offentlige eksploderet. Det må der gøres noget ved, mener de Konservative, som nu bryder tabuet og foreslår brugerbetaling for at dæmme op for overforbruget.

Regeringspartiet er for eksempel klar til at åbne for betaling for besøg hos lægen og på en række andre områder i sundhedssektoren. Og også biblioteksbesøg skal koste, skriver Berlingske Tidende. Målet er at få skatten på arbejde sat ned, siger partiets finansordfører, Lars Barfoed.

"Hvis vi ikke tager et opgør nu, vil den offentlige sektor sande til i stigende udgifter. Vi må f.eks. se, om vi kan bruge brugerbetaling til at skaffe indtægter og skabe en adfærds­regulering, så incitamentet til at trække på offentlige ydelser bliver mindre," siger Barfoed til Berlingske Tidende.

Barfoed peger på besøg hos familielægen som et sted, hvor det i Sverige er naturligt med egenbetaling, og kalder det "logisk", at folk skal betale for at låne bøger og film. Men også kontantydelser fra det offentlige som efterlønnen og børnechecken er i spil for de Konservative.

På Christiansborg er imidlertid kun Ny Alliance entydigt positivt overfor tankerne. Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen der i 2005 blev valgt til Folketinget med den mærkesag, at skatten skulle sænkes til maks. 50 procent, men som siden ikke har promoveret tanken, mener at de Konservative bør glemme de kontroversielle idéer og lade den allerede nedsatte skattekommission gøre sit arbejde i fred, skriver Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: