Kommuner skylder milliardbeløb til små virksomheder

Slettet Bruger,

16/07/2007

En ny undersøgelse fra Håndværksrådet viser, at det går for langsomt, når kommunerne skal udbetale arbejdsgiverrefusion til virksomheder, betaling for sygedagpenge, barselsgodtgørelse og tilskud til ansatte i job med løntilskud, skriver Berlingske Tidende i dag. Derfor har de små virksomheder et milliardbeløb til gode.

"Den langsommelige sagsbehandling lægger både et likviditetsmæssigt og planlægningsmæssigt pres på virksomhederne. Derfor er det ikke rimeligt, at virksomhederne skal kæmpe for at få de penge retur, som de har lagt ud for kommunen," udtaler økonom i Håndværksrådet, Mads Engberg.

De værste ventetider findes i Region Hovedstaden og Region Sydjylland, hvor mere end hver tredje virksomhed må vente over fire uger på deres tilgodehavender.

"Det handler selvfølgelig om, at vi ikke har fået tilrettelagt de rigtige procedurer. Men også at vi har nogen forældede IT-systemer, som ikke rigtig understøtter, at det kan køres på den måde, man kunne drømme om. Det er for eksempel et dagpengesystem helt tilbage fra firserne, der ikke tager højde for de ting, der trods alt er sket siden," siger Niels Bauer, der er centerchef for Ydelsesservice i København.

Træt af kommunen
En af de virksomhedsejere, der har haft problemer med de kommunale udbetalinger er frisør Erling Kurte, der er ved at være godt træt af Københavns Kommune. To gange har han oplevet, at sager decideret er blevet væk. Og hver gang han har en medarbejder, der bliver syg, møder han nye problemer..

"For det første betyder det, at jeg kommer til at mangle pengene. For jeg har jo udbetalt dem - og til en medarbejder, der ikke er til stede til at tjene dem ind igen. Men det, der virkelig trækker tænder ud, er al den tid jeg skal bruge på at trække pengene ud af dem. Og huske dem på og minde dem om, at nu skal de altså lige have finde den her sag og få den ekspederet," siger Erling Kurte.

Håndværksrådet opfordrer nu politikerne til at indføre faste tidsfrister for sagsbehandlingen og økonomiske sanktioner til de kommuner, der ikke overholder dem. Forslaget vinder ikke opbakning hos regeringspartierne, der dog erklærer sig villige til at kigge på muligheden for rentekompensation til de berørte virksomheder.


[email protected]

Kilde: