Kommuner skal undersøge sig selv i sag om hetz mod selvejende institutioner

Slettet Bruger,

17/07/2007

Nu skal det undersøges, om kommuner bruger deres position til at forfølge selvejende institutioner. Regeringen og Dansk Folkeparti har sat to millioner af til at få undersøgt konkurrenceforholdet mellem kommunerne og de selvejende institutioner, efter en rapport anklager kommunerne for at drive klapjagt på selvejende institutioner, skriver Information.

Men det konsortium, som Familieministeriet har nedsat, bliver nu beskyldt for at være inhabil af forligspartneren Dansk Folkeparti. Konsortiet består af konsulentfirmaerne Niras og Udviklingsforum, som begge har kommunerne som storkunde, samt Kommunernes Revision, som er ejet af Kommunernes Landsforening (KL). Og det valg er Dansk Folkepartis familieordfører, Mia Falkenberg, stærkt utilfreds med.

DF: Konsulenterne er inhabile
"Jeg lagde fra starten vægt på, at leverandøren af undersøgelsen skulle være fuldstændig habil, men i det her tilfælde mener jeg, at konsulenterne er inhabile," siger hun og fortsætter:

"Vi skal have undersøgt, om kommunerne kører en hetz imod de selvejende institutioner, og det er selvfølgelig ikke Kommunernes Revision, der skal stå for det."

Også Venstres familieordfører, Inger Støjberg, er usikker på, om de selvejende institutioner vil få en fair behandling, når deres sag skal behandles af kommunen selv.

K: Saglige kriterier
"Jeg er meget bekymret for de selvejende institutioner. Der bliver færre og færre, og det går ud over mangfoldigheden. Derfor er det afgørende for mig, at der bliver tale om en uvildig undersøgelse. Og det skal jeg have en garanti for," siger hun.

Familieminister Carina Christensen (K) er på ferie, men kontorchef i Familiestyrelsen, Malene Vestergaar, ser ingen problemer i at lade kommunerne undersøge sig selv.

"Det valg, vi har foretaget, er truffet ud fra de saglige kriterier, der var stillet, og der har vi vurderet, at det konsortium er bedst kvalificeret til at løfte opgaven," siger hun.

Lukket for kritisk konklusion
Niels Blomgreen-Hansen, professor i konkurrencepolitik ved Copenhagen Business School, ryster på hovedet over beslutningen om at lade Kommunernes Revision stå for undersøgelsen.

"Det svarer jo til, at man skulle undersøge konkurrenceforholdet imellem supermarkeder og små købmænd og så satte Dansk Supermarked til at stå for undersøgelsen," siger han.

"Det her spørgsmål handler jo meget om økonomi, så det vil være stærkt overraskende, hvis KR, som reviderer kommunernes økonomi, efter en undersøgelse af samme økonomi kommer og siger, at det ikke stemmer," siger han og vurderer derfor, at det næppe er et tilfældigt valg. "Man har jo lukket af for, at man kan få en kritisk konklusion, og det bør man nok ikke gøre."

[email protected]

Kilde: