Kommunalreform har givet embedsmænd magten i kommunerne

En ny undersøgelse fra Anvendt KommunalForskning (AKF) konkluderer, at det ofte er umuligt for landets kommunalpolitikere at få gennemført deres id...

Slettet Bruger,

29/09/2009

En ny undersøgelse fra Anvendt KommunalForskning (AKF) konkluderer, at det ofte er umuligt for landets kommunalpolitikere at få gennemført deres idéer, hvis de kommunale embedsmænd er imod, skriver dagbladet Information.

Lidt over halvdelen af landets lokalpolitikere er blevet interviewet om deres rolle som politikere i kommunerne, og 40 procent af de adspurgte politikere svarer, at det er "svært at gennemføre politiske idéer, hvis ledende embedsmænd er imod". I 2003 havde kun 25 procent af lokalpolitikerne samme holdning.

Årsagen til ændringen er statsminister Lars Løkke Rasmussens kommunalreform fra dengang, han endnu var indenrigsminister, lyder forklaringen fra AKF.

"Styrkeforholdet er klart blevet ændret siden strukturreformen. Politikerne oplever, at embedsmændene har noget større indflydelse, end de selv har, og de skal virkelig have hår på brystet og være godt forberedte for at sætte sig igennem," siger forskningsleder ved AKF Karsten Vrangbæk til Information.

I forbindelse med strukturreformen i 2007 blev antallet af kommunalpolitikere kraftigt reduceret fra 4.647 til 2.520 som følge af, at antallet af kommuner faldt fra 271 til 98.

Det har betydet, at hver kommune har fået flere sager mellem hænderne.

"Det stiller større krav til den enkelte politiker om overblik og indsigt, men kommunalpolitikere har ikke fået mere tid at gøre godt med," siger Karsten Vrangbæk.

Klik her for at læse mere på information.dk

[email protected]

Kilde: