Kommunale Venstre-ledere efterlyser fornyet regeringsprojekt

Statsministeren har på det seneste kunne konstatere, at den ellers velsmurte Venstre-motor har svært ved at komme i gear

Slettet Bruger,

05/10/2008

Statsministeren har på det seneste kunne konstatere, at den ellers velsmurte Venstre-motor har svært ved at komme i gear. På tirsdag skal Fogh sætte et nyt folketingsår i gang, og ikke nok med at en international finanskrise truer med at knække de økonomiske kurver, og at meningsmålingerne vender nedad. Nu er også Foghs eget bagland klar med kritik. Det skriver Berlingske Tidende.

"Det er syvårskrisen, der er begyndt," siger Venstres regionsborgmester i Syddanmark, Carl Holst, til Berlingske Tidende. Sammen med en række andre af Venstres kommunale og regionale topfolk og folketingsmedlemmer efterlyser han nye politiske bud fra en regering, som er i fare for at blive metaltræt.

"Alle vi politikere ved, at det slider at sidde med magten. Folk bliver trætte af at se de samme ansigter og forventer med rette noget nyt," siger Carl Holst, der ligesom flere borgmesterkolleger gerne ser, at Venstre og Fogh revitaliserer partiets politiske projekt.

"Det har vi alle sammen et ansvar for, men man kan spørge, om Venstre og regeringen lige nu har skarpe nok svar på det, der er borgernes dagsorden," siger Lars Krarup, der er borgmester i Herning.

Op på en større klinge
"Denne regering har støbt et fundament, der kombinerer frihed for den enkelte med tryghed, men efter syv år må vi nu op på en større klinge," siger partiets fremtrædende Århus-rådmand, Louise Gade. Hun efterlyser en klarere profil i værdidebatten.

Kritikken og opfordringerne kommer i kølvandet på sidste uges Gallup-måling, der gav Venstre den laveste vælgertilslutning i Foghs tid som statsminister.

Dertil kommer, at oppositionen i stigende grad ser ud til at have fundet fælles fodslag.

Oppositionen lancerer "nødplan"
Således kommer Socialdemokraterne og SF i dag med fælles udspil nummer to. I august præsenterede de et fælles integrationsudspil, og nu kommer så nummer to: En "nødplan" til landets kommuner.

Den indeholder én milliard kroner, som skal fordeles til de ældre, udsatte børn og til en akutplan for busdriften.

"Det er en nødplan til kommunerne. Villy og jeg har bemærket, at de sidder i meget store sparerunder ude i kommunerne, og det de har brug for er én ekstra milliard kroner til akutte problemer," siger Helle Thorning-Schmidt.

På den måde rammer S og SF lige ned i et af Venstres ømme punkter. Flere Venstre-borgmestre peger nemlig på, at Venstre og regeringen svigter kommunerne: "Jeg har et klart ønske om, at relationerne mellem regeringen og kommunerne forbedres. Vi oplever ofte mangel på forståelse for den kommunale virkelighed," siger Esbjergs Venstre-borgmester, Johnny Søtrup til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: