Klimadagsorden rammer nu skibsfarten

Mærskkoncernen udleder ligeså meget CO2 som resten af Danmark tilsammen, og det har fået politikere til at lugte blod

Slettet Bruger,

08/02/2008

Mærskkoncernen udleder ligeså meget CO2 som resten af Danmark tilsammen, og det har fået politikere til at lugte blod. De gør nu fælles front i kravet om at rederigiganten skal nedbringe sin CO2-udledning.

Berlingske Business kunne i går fortælle, at Mærsk-koncernens 1.000 skibe og aktiviteterne i Nordsøen udleder 40-50 mio. ton CO2 om året. Opgørelsen stammer fra koncernen selv.

Skibsfarten medregnes ikke i landenes CO2 regnskaber, og det vil statsminister Anders Fogh Rasmussen have gjort op med. I går bakkede han op om A.P. Møller-Mærsks egne bestræbelser på at finde fælles, internationale regler for skibsfartens CO2-udslip. Men statsministeren mener også, at det skal ske på en måde, så alle verdens rederier kommer med i aftalen. Han afviser samtidig, at hele den danske flådes CO2-udslip skal henregnes til Danmarks klimaregnskab.

"Det er jo ikke specielt et problem for Mærsk, men Mærsk er bare stor. Det specielle problem ved søfart er jo at det er meget vanskeligt at sige, at den udledning, der er fra skibe skal tilskrives et bestemt land, for der kan være tale om fragt fra Asien til Sydamerika på et dansk skib. Og så vil det ikke være rimeligt, at det så er Danmark, der skal belastes af det. Derfor har vanskeligheden indtil nu været at finde et internationalt regelsæt, hvor der kommer til at gælde de samme vilkår for rederier i alle lande," siger statsministeren til Erhvervsbladet.

Både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten kræver af regeringen, at den gør noget ved sagen. I Enhedslisten mener man ikke, at Danmark og Vesten kan undslå sig ansvar for den CO2-udledning, der sker i lande i Asien og Sydamerika.

"Reelt er vores udslip meget større, end vi går rundt og tror. Det kan godt være, at en del af A.P. Møllers udslip kan tørres af på andre lande. Til gengæld skyldes en stor del af udslippet i de nyindustrialiserede lande, at de producerer varer til os. Det er altså vores forbrug, som er problemet," siger Enhedslistens Per Clausen.

[email protected]

Kilde: