Kirkeminister er åben for stormoské

Slettet Bruger,

27/12/2007

Staten skal ikke bestemme, hvilke trossamfund der må få lov til at bygge bedehuse. Det mener kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V), der over for dagbladet Information støtter muslimers ret til at bygge en stormoské i København.

I øjeblikket er muslimer henvist til nedlagte fabrikker og kælderlokaler rundt om i landet, men hvis de selv kan rejse pengene, vil kirkeministeren ikke stå i vejen for en moské.

"Mit udgangspunkt er, at det er op til muslimerne selv. De skal have samme mulighed for at have bedehuse som alle andre. Men som hos alle andre trossamfund er det på deres eget initiativ," siger hun til Information.

"Meget udansk"
Birthe Rønn Hornbech har tidligere tilbudt sin støtte, da muslimerne kæmpede for at få gravpladser i Brøndby, og også i denne sag er hun villig til at gå i clinch for retten til at dyrke en religion, som hun ikke selv er enig i.

"Jeg er ikke religionsminister, men jeg står til rådighed for at bistå trossamfundene med praktiske ting," siger Birthe Rønn Hornbech, der beklager det øgede negative fokus på religion i Danmark. "Det er meget udansk," siger hun.

Religionen skal væk
Ministerens udtalelse vækker glæde hos Islamisk Trossamfund, hvorimod Dansk Folkepartis gruppeformand på Københavns Rådhus, Carl Christian Ebbesen, er særdeles misfornøjet over udmeldingen.

"Jeg må på det kraftigste tage afstand fra ideen om en stormoské. Hele kernen i integrationsindsatsen er, at vi skal gøre folk, der flytter til Danmark, så danske som muligt. Ved at bygge en stormoské fastholder vi dem i at møde op der og sikrer derved, at den fundamentalistiske tro, de har, bliver styrket," siger han og understreger, at hele opgaven er at få muslimer til at lægge religionen længere og længere væk.

Krav om statsindgreb
Slagsmålet om en Københavnsk moské kan dog vise sig at være så irrelevant som diskussionen om, hvor mange engle, der kan danse på et knappenålshoved. I øjeblikket er planlagt en moské på Njalsgade på Amager, men projektet er løbet ind i vanskeligheder, da arkitekterne ønsker at bygge både mere og højere end lokalplanen tillader. Og ifølge medlem af Borgerrepræsentationen, Hamid El Mousti (S), er der slet ikke penge til at føre moské-planerne ud i livet.

"Det ser sort ud. En moské kan kun bygges, hvis araberne selv vil bygge den. Hvordan får man ellers 400 mio. kr.," spørger han og peger på, at alene grunden koster 182 mio. kr. "Projektet kræver, at muslimer i Danmark bliver enige og samler de fornødne penge ind. Det bliver næppe i min tid, at vi får den moské," siger han til Information og foreslår, at kommunen eksproprierer grunden og ændrer lokalplanen, så byggeriet kan gennemføres.

[email protected]

Kilde: