Kinas kommunister mister svensk bistand

Slettet Bruger,

27/08/2007

Den svenske regering er ved at ændre på kriterierne for tildelelingen af svensk u-landsbistand. Midlerne skal gå til færre lande for at få anvendt midlerne mere hensigtsmæssigt. På en pressekonference i dag vil regeringen præsentere de nye kriterier, der vil reducere antallet af modtagerlande fra de nuværende 70 til 33. Tidligere i dag har Moderaternes bistandsminister Gunilla Carlsson dog forklaret baggrunden for den nye prioritering i et indlæg på avisen Dagens Nyheters hjemmeside.

"De spørgsmål vi har stillet er blandt andet: Hvor omfattende er fattigdommen i de pågældende lande og hvor er behovet størst. Går udviklingen den rette vej når det gælder menneskerettigheder og demokrati," skriver ministeren blandt andet.

De nye kriterier koster blandt andet Kina og Vietnam deres svenske støtte og den borgerlige regerings udspil har givet stor debat hos vores naboer.

"Vi ved ikke hvordan de er kommet frem til landene, vi føler os forvirrede. Vi ved heller ikke hvad det betyder, at svenske organisationer ikke bliver ramt af det her," udtaler Birgitta Silén fra bistandsparaplyorganisationen Palmecenter.

Også den svenske oppositon varsler kritik.

"Jeg har egentlig masser af kommentarer, jeg føler en stor vrede omkring det her, men vi afventer, til vi har billedet klart," siger den socialdemokratiske bistandsordfører Kent Härstedt til nyhedsbureauet TT.

Den nye svenske bistandspolitik bliver i skrivende stund fremlagt på et pressemøde i Stockholm.

[email protected]

Kilde: