Kina øser tropper ind i Tibet

Tusindvis af kinesiske soldater er set i Tibets hovedstad i dag, torsdag

Slettet Bruger,

20/03/2008

Tusindvis af kinesiske soldater er set i Tibets hovedstad i dag, torsdag. Det beretter nyhedsbureauet AFP.

Lange militærkonvojer var i bevægelse i Tibet mens en samling af tropper og materiel fandt sted i nærliggende provinser, efter en uge med voldelig uro i protest mod den kinesiske besættelse af landet, fortæller vidner, aktivistgrupper og journalister på stedet.

"Vi så en stor konvoj af militærkøretøjer med tropper på ladet," forklarer den tyske journalist på Die Zeit Georg Blume til AFP.

"En konvoj var omkring to kilometer lang og indeholdt omkring 200 lastbiler, der hver havde 30 soldater om bord, så det er omkring 6.000 soldater i én konvoj," sagde han.

"Der er mange sikkerhedsstyrker i gaderne. Vi kan se de Kinesiske sikkerhedsstyrker gå fra hus til hus og stemningen er meget anspændt," fortæller en uafhængig kilde i Lhasa.

Dalai Lama, Tibets såkaldte åndelige leder, udtrykte ved et pressemøde torsdag, fra sit eksil i Indien, bekymring over, at så mange mennesker var blevet ofre for de kinesiske sikkerhedsstyrker.

"Vi kender ikke det nøjagtige antal. Nogen sige seks andre 100, men områder er blevet afskåret. Kinesiske tropper er i bevægelse. Jeg er virkelig bekymret for at der har været mange tab," siger han.

Dalai Lama erklærede sig på pressemødet klar til at mødes med repræsentanter for den kinesiske besættelsesmagt. Også med den kinesiske præsident, Hu Jintao.

Indtil videre har Kina afvist at mødes med Dalai Lama, og talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Qin Gang, kaldte Dalai Lama for en tvetunget "kløver", der insisterede på selvstændighed for Tibet, der har været besat af Kina siden 1950.

Dalai lama har gentagne gange sagt, at han ikke ønsker selvstændighed for Tibet, men i stedet ønsker en større kulturelt selvstyre under Kinesisk herredømme og en ende på hvad han kalder udbredt undertrykkelse.

Klide: AFP.

[email protected]

Kilde: