Khader: Indrøm fejl i Irak eller vi peger på Helle

Slettet Bruger,

04/08/2007

"Nu arbejder vi ikke med ultimative krav, men der skal en helt anden kurs på det udenrigspolitiske, hvis vi skal pege på en borgerlig statsminister," siger Ny Alliances leder, Naser Khader, i Politiken.

De seneste meningsmålinger viser, at Ny Alliance kan komme til at spille en afgørende rolle for, hvem der bliver Danmarks næste statsminister. Dermed lægger han stort pres på den borgerlige regering, der hele tiden har holdt fast i, at det var rigtigt at gå ind i Irak. Men Khader mener, at nu skal udenrigspolitikken genovervejes.

"Det er ikke for at virke bagklog. Jeg var selv for at vælte Saddam. Men nu er det vigtigt med selvkritik og selvransagelse. Vi må finde ud af, hvad der gik galt. Regeringen bliver simpelthen nødt til at erkende, at det hele mildest talt ikke har været helt optimalt," siger han.

"Danmark har et moralsk ansvar"
Naser Khader synes, at Iraks tilstand er under al kritik. Han fremhæver den nye forfatning, som har fået støtte fra USA.

"Den bygger på sharialov, hvilket betyder, at halvdelen af Iraks befolkning, nemlig kvinderne, i dag bliver behandlet som undermennesker. De kan ikke lade sig skille fra deres mænd, og samtidig er det skrevet ind i forfatningen, at flerkoneri er lovligt. Hvordan i alverden kan den danske regering dog acceptere det?" spørger han og kommer også ind på torturepisoderne: "Guantánamo, Abu Ghraib, tortur i Afghanistan. Det stammer jo alt sammen fra Washington, og det burde den danske regering have set. Der har Danmark også et moralsk ansvar."

Venstre: Vi har lært undervejs
Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen afviser dog, at regeringen skulle have handlet anderledes.

"Alle ved, at det har været en omdiskuteret krig. Vi har da også lært undervejs. Men dengang i 2003, da vi gik ind, var det en rigtig beslutning. Saddam Hussein havde ikke efterlevet FN's resolutioner, og det må stadig være det, der tæller," siger han til Politiken.

LBO

Kilde: