Karen Jespersen kan bane vej for borgerligt flertal uden DF

Slettet Bruger,

13/09/2007

Af Ole Birk Olesen

ANALYSE: Udnævnelsen af Karen Jespersen som socialminister er et hårdt slag mod Dansk Folkeparti. Partiet, der gør sig til som regeringens sociale samvittighed og bidske vagthund i forhold til muslimerne i Danmark, bliver nu udsat for alvorlig konkurrence fra et Venstre, der har Karen Jespersen med som en markant figur tæt på statsministeren. Måske vil Karen Jespersen endda indtage rollen som den obligatoriske kvinde, som deltager i tv's valgudsendelser side om side med Anders Fogh Rasmussen.

Karen Jespersen taler til de samme vælgere som Dansk Folkeparti, og truer derfor med at snuppe stemmer fra Pia Kjærsgaard. Det er i det lys, man skal se Pia Kjærsgaards voldsomme udfald mod Karen Jespersen i Jyllands-Posten. Hun finder det "grotesk" - intet mindre! - at Karen Jespersen ifølge hende har skiftet politisk standpunkt til forbud mod tørklæder for skolelærere. Karen Jespersen svarer igen, at hun aldrig har udtalt sig skråsikkert om et forbud, men har været i tvivl.

For Pia Kjærsgaard er der meget på spil. Hun kæmper for at holde på mandaterne, så der ikke opstår et alternativt borgerligt flertal end det VKO-flertal, som hun har levet så godt af siden 2001. Dette flertal har skaffet Dansk Folkeparti stor indflydelse og har tilladt Pia Kjærsgaards flok at spille rollen som ansvarligt regeringsbærende parti, hvilket har øget "stuerenheden" betragteligt siden dengang Dansk Folkeparti ingen direkte parlamentarisk indflydelse havde i Poul Nyrup Rasmussens tid som statsminister.

Karen kan skaffe stemmer til VKYR-flertal
Enhver stemme, der ryger fra Dansk Folkeparti til Venstre som følge af Karen Jespersens nye fremtrædende plads i statsministerpartiet, er en stemme, som ikke kun kan bruges til at danne VKO-flertal, men også kan bruges til at danne et flertal bestående af regeringspartierne, Ny Alliance og de Radikale. I den seneste vægtede meningsmåling fra Altinget opnår denne alternative borgerlige "koalition" 85 mandater, og de fire partier er dermed kun få mandater fra at udgøre et flertal. Sker det, så vil Dansk Folkepartis rolle som eneherskende støtteparti for regeringen lakke mod enden. Ny Alliance vil straks tilbyde regeringen sin støtte, og de Radikale vil også være tvunget til at søge indflydelse i et forpligtende samarbejde med regeringen - sådan er de Radikales selvforståelse: Kan man som radikal få indflydelsen i et funktionsdueligt flertal, så er man forpligtet til at søge den.

Derfor er der grund til at forvente flere angreb fra Pia Kjærsgaard mod Karen Jespersen. DF-lederen vil kæmpe indædt for sin position.

[email protected]

Kilde: