Karen Jespersen vil udvide tørklædeforbud

Grundlovsdag var det Charlotte Dyremose, der demonstrerede intern uenighed i regeringsrækkerne i spørgsmålet om tørklædeforbuddet

Slettet Bruger,

07/06/2008

Grundlovsdag var det Charlotte Dyremose, der demonstrerede intern uenighed i regeringsrækkerne i spørgsmålet om tørklædeforbuddet. Nu er det Karen Jespersen. Men hvor Dyremose mener, at forbuddet mod religiøse symboler er krænkende for den personlige frihed, mener velfærdsministeren ikke, at det er vidtgående nok. Det skal udvides, så det også omfatter nævninge og domsmænd, mener hun ifølge Jyllands-Posten. Udmeldingen kommer efter artikler fredag, der beskriver, hvordan lægdommere med tørklæde allerede virker i de danske retssale.

"Sagen understreger, at der er et behov for at føre diskussionen om religiøse og politiske symboler i retssale videre. Personligt mener jeg, at et forbud bør gælde alle, der har en dømmende funktion," siger Jespersen til Jyllands-Posten.

Karen Jespersen understreger, at hun stemmer sammen med regeringen om det endelige lovforslag, men hun har tænkt sig at prøve at påvirke forslagets udformning på de indre linjer.

"Mennesker skal selvfølgelig have deres frihed til at tro og mene, hvad de vil. Men vi kommer under alle omstændigheder ikke uden om at drøfte, hvor grænsen går for, hvilken påklædning man kan bære i en retssal. Hvis man skilter meget tydeligt med noget, som er stærkt kontroversielt - og det er ikke kun det islamiske tørklæde, det kan også være T-shirts med politiske inskriptioner - kan man skabe eller tydeliggøre nogle konflikter," forklarer hun.

Fogh: Lægdommere skal afspejle befolkningen
Karen Jespersens holdning får dog ikke støtte af Anders Fogh Rasmussen. Beslutningen om ørklædeforbuddet ligger fast i sin nuværende udformning, fastlår han.

"Den bliver ikke ændret. Forbuddet mod at bære synlige religiøse og politiske symboler gælder alene de juridiske dommere. Lægdommere og nævninge skal afspejle befolkningen. Derfor vil det være ulogisk at lade dem være omfattet af forbuddet," udtaler statsministeren.

Til gengæld er der glæde hos Dansk Folkeparti over de velklingende toner fra en af regeringens ministre.

"Vi er fuldstændig enige med Karen Jespersen. Det nytter ikke noget kun at lovgive om de juridiske dommere. Det skaber utryghed, hvis en lægdommer kan bære tørklæde," siger partiets retsordfører, Peter Skaarup, til Jyllands-Posten.

Lovforslaget om tørklædeforbudet fremsættes til efteråret. Et bredt flertal i Folketinget støtter forbudet for de juridiske dommere.

[email protected]

Kilde: