Karen J. går imod tvangsstyret resultatlighed for kvinder og mænd

En række feminister og kønsforskere anklager i dagens Information regeringen for at gøre for lidt for resultatligheden mellem mænd og kvinder

Slettet Bruger,

07/08/2008

En række feminister og kønsforskere anklager i dagens Information regeringen for at gøre for lidt for resultatligheden mellem mænd og kvinder. Baggrunden er bl.a. tal, der viser, at løngabet mellem mænd og kvinder er steget, efter at regeringen i 2002 forlængede barselsorloven fra et halvt til et helt år.

Men ligestillingsminister Karen Jespersen afviser kritikernes forslag, der bl.a. hander om øremærke en del af barselsorloven, så den kun kan tages af barnets far.

"Det handler om forskellige måder at føre kvindekamp på," siger Karen Jespersen til Information: "Kritikerne vil have en statsstyret kamp, men det er jeg grundliggende uenig i. Jeg oplever det som en falliterklæring at skulle bruge tvang for at få ligestilling, og jeg har altid ment, at et godt samfund baseres på selvstændige mennesker, der foretager frie valg."

Karen Jespersen kalder det dog "kanongodt", at man i Norge har fået erhvervslivets bestyrelsesposter fyldt med 40 procent kvinder ved at true virksomhederne med tvangsopløsning.

"Men brandærgerligt, at det skal ske på den måde," tilføjer hun.

Drude Dahlerup, der er professor ved Statsvetenskapliga Institutionen, Stockholms Universitet, er en af regeringens kritikere. Hun kræver mere politisk aktivisme.

"Der er en international tendens til at erkende, at det ikke er nok med lidt lovgivning mod diskrimination. Det er nødvendigt med en positiv indsats og håndfaste indgreb. Venlige henstillinger virker ikke på ligestillingsområdet. Alligevel er det især sådanne uforpligtende opfordringer, som Karen Jespersen kaster om sig. I stedet for at ændre på de strukturelle forhold ved lov vil hun ændre folks måde at tænke på," siger Drude Dahlerup til Information.

[email protected]

Kilde: