Karen J: Danmark skal ikke være varmestue for østeuropæere

Slettet Bruger,

23/12/2007

Københavns antal af hjemløse, der stammer fra Østeuropa, vokser sig stadig større. I løbet af de seneste måneder er to polakker fundet døde efter at have boet på gaden. Det har fået Politiken på gaden for at optælle, hvor mange østeuropæere, byen egentlig har. 110 nåede man frem til på fire forskellige overnatnings- og væresteder for hjemløse. Men det reelle tal er formentlig endnu højere, vurderer folk, der arbejder i miljøet.

Og tallet, der er vokset siden EU fik nye medlemslande østpå, forventes at fortsætte med at stige. Byer som Århus og Odense kan også regne med at støde på fænomenet med østeuropæerne, der opholder sig ulovligt i Danmark, da de ikke kan forsørge sig selv. Og som uden arbejds- og opholdstilladelse er ude af stand til at modtage hjælp fra kommunen.

"Vi inviterer selv østeuropæerne hertil for at arbejde. Men når de falder igennem, er der ingen hjælp at hente. Man kan spørge sig selv, hvor mange mennesker der skal dø i københavnske parker, før politikerne gør noget ," siger Henrik Petersen fra hjemløseavisen Hus Forbi.

Hus forbi er netop, hvad velfærdsminister Karen Jespersen melder i sagen. Danmark skal ikke være "Europas varmestue" fremgår det af en mail, hun har sendt til Politiken.

"Østeuropæerne har ikke ret til sociale ydelser, og kommunen skal derfor ikke huse dem. I yderste konsekvens kan tilskuddet til det enkelte herberg standses, hvis de huser andre end danske borgere," skriver ministeren.

[email protected]

Kilde: