Kapitalismens filosof

Af Per Henrik D

Slettet Bruger,

09/11/2008

Af Per Henrik D. Hansen

Ayn Rand (1905-1982) var storsælgende romanforfatter såvel som en af de mest dristige, kontroversielle og nyskabende tænkere i det 20. århundrede. I undersøgelser, der forsøger at kortlægge, hvilke personer der har haft mest betydning for den moderne amerikanske frihedstradition, rangerer hun konstant højest. Foran økonomer som Ludwig von Mises, Friedrich von Hayek og Milton Friedman, politiske tænkere som John Locke og Thomas Jefferson, amerikanske præsidenter såvel som nationens grundlæggere, "the Founding Fathers".

Hun er grundlægger af det filosofiske system: Objektivismen. Hun mente, hun gav kapitalismen det moralske fundament, den altid har manglet, med sin revolutionære, objektive - hun ville sige videnskabelige - etik, som er et brud med 2.500 års etiske og kulturelle traditioner. Hun var ateist og mente, at etik er for vigtigt til at overlades til religiøs tro, følelsesmæssig intuition og ønsketænkning. Etik, sagde hun, er fornuftens og logikkens domæne.

Hun erstattede den konventionelle treenighed: tro, håb og næstekærlighed med: fornuft, produktivt formål og selvværd, og gjorde op med, hvad der i hendes optik er ondskabens akse: mysticisme(religion)-altruisme(selvopofrelse)-kollektivisme, som hun erstattede med: fornuft-rationel egoisme-individualisme.

Men først og fremmest var hun talsmand for fornuften som absolut. Hun mente, at hvis man anerkender fornuften og anvender den konsistent, da giver resten sig selv. Hun hævdede, at fornuften er menneskets essens og overlevelsesinstrument. Og fornuften behøver frihed for at virke - den autoritative stat (religiøs såvel som sekulær) kvæler sindet. Derfor er den bedste samfundsorganisering det politisk-økonomiske system, der bygger på ukrænkelige individuelle rettigheder, nemlig laissez-faire kapitalisme.

Ethvert menneske er et mål i sig selv og har retten til at leve for sin egen lykke. Hun gik ind for komplet adskillelse mellem stat og økonomi, på samme måde som mellem stat og kirke. Ayn Rand blev og er stadig i dag genstand for stor og voksende interesse.

I 1991 lavede Library of Congress en undersøgelse af amerikanernes livstidslæsevaner, hvor læserne bla. blev bedt om at nævne en bog, der havde gjort en forskel i deres liv. Ayn Rands roman Atlas Shrugged (på dansk Og verden skælvede) blev nævnt næstflest gange, kun overgået af Biblen. I en anden undersøgelse fra 1999 foretaget af Modern Library i samarbejde med bogforlaget Random House blev Atlas Shrugged og gennembrudsromanen The Fountainhead (på dansk Kun den stærke er fri) kåret af læserne, som de to bedste romaner skrevet af en amerikansk forfatter i det tyvende århundrede. Alle Ayn Rands fire romaner var på læsernes top-ti liste. Og hendes bog The Virtue of Selfishness var nummer et på læsernes liste over nonfiktionsbøger. Hun har solgt over femogtyve millioner bøger, og salget har i de senere år været i kraftig stigning og er nu det højeste i tredive år - over 700.000 bøger årligt - selvom hun døde i 1982, og hendes sidste roman blev udgivet i 1957. Atlas Shrugged sælger i dag flere kopier, end den gjorde som bestseller ved sin udgivelse.

Hvert år deltager tyvetusinde amerikanske high school-studerende i essaykonkurrencer, der handler om hendes bøger. På amerikanske colleges og universiteter er The Fountainhead og Atlas Shrugged på pensumlisterne, og der udkommer et stadig stigende antal college-lærebøger, som diskuterer hendes filosofiske tanker. Mange universiteter og colleges har også lokale objektivistklubber.

I 1998 blev en næsten tre timer lange dokumentarfilm: Ayn Rand: A Sense of Life om hendes liv Oscar-nomineret, ligesom den engelske skuespillerinde Hellen Mirren i 1999 fik en Emmy for bedste kvindelige hovedrolle for hendes portræt af Ayn Rand i spillefilmen The Passion of Ayn Rand fra samme år. Også i 1999 udkom Ayn Rands portræt på de amerikanske frimærker. Og spillefilm-produktionen af murstensromanen Atlas Shrugged er netop startet i USA.

Da Ayn Rand for nylig ville være fyldt 100 år, havde store amerikanske aviser som Wall Street Journal, New York Times, Washington Times, Los Angeles Times og Forbes Magazine lange artikler om hendes liv og bøger, ligesom de igen havde det ved 50-årsdagen for udgivelsen af Atlas Shrugged i 2007. Tv-stationen C-Span afsatte fire timer til diskussion af hendes idéer og kulturelle betydning i 2005 og gav fuld dækning til konferencen i anledning af 50 året for Atlas Shrugged i 2007. I løbet af de seneste tre år (den periode hvor der er blevet ført statistik) er der i medierne i USA blevet refereret til Ayn Rand eller objektivsmen mere end tretusinde gange. Hendes popularitet er blevet kaldt "Ayn Rand-fænomenet", og allerede den 11. september 1995 beskrev Newsweek Magazine det direkte som en "virtuel Ayn Rand-fest" og konkluderede "hun er alle vegne".

Ayn Rand blev født i Skt. Petersborg, Rusland, i 1905 som den ældste af tre søstre. Hun oplevede på tæt hold den bolsjevikiske revolution og socialismen i Sovjetunionen. Hendes familie, som havde drevet et lille apotek, mistede det meste af det, de ejede og var nødt til at flygte til Krim for at overleve krigskommunismens første år. Her færdiggjorde Ayn Rand gymnasiet, og da forholdene havde stabiliseret sig, vendte de tilbage, og hendes mor fik et job som oversætter, og blev den primære indkomstbærer og forsørger i familien. Ayn Rand læste nu en universitetsgrad i historie og filosofi fra Petrograds Universitet og tog bagefter en uddannelse til manuskriptforfatter på Statsinstitut for Filmkunst, før hun i 1926 flygtede alene til USA.

Hun kom først til Chicago, hvor hun havde lidt fjern familie og siden til Hollywood, hvor hun i 1929 blev gift. I Hollywood arbejdede hun som manuskriptforfatter og i diverse andre jobs, mens hun forsøgte at opbygge en karriere som romanforfatter. Hun skrev fire romaner. Atlas Shrugged, 1957, er hendes magnum opus og sidste roman.

Forskellige begivenheder signalerede i de første år efter Atlas Shrugged, at hun var en person, der skulle tages alvorligt som seriøs filosof: Først åbnede hun med sin samarbejdspartner Nathaniel Branden i 1958 Nathaniel Branden Institute, hvor de udbød kurser i objektivistisk filosofi, psykologi, økonomi og politik mm. Også i 1958 gav hun et opsigtsvækkende interview på nationalt tv hos Mike Wallace. Og i 1960, 1961 og 1962 var hun gæsteforlæser på en række store amerikanske universiteter, herunder: Yale University, Columbia University, Princeton University, University of Wisconsin, Johns Hopkins University, Brooklyn College, Harvard University, MIT og University of Michigan. Time dækkede hendes besøg på Yale University i 1960.

I 1961 udkom hendes første ikke-fiktive filosofibog: For the New Intellectual. I marts 1961 havde Newsweek en reportage om hende med titlen "Born Eccentric" og i november 1961 trykte Saturday Evening Post historien "Curious Cult of Ayn Rand".

Fra 1961 blev hun fast årlig taler hos den intellektuelle foredrags- og debatorganisation Ford Hall Forum i Massachusetts, hvilket hun var frem til sin død som en af de mest populære foredragsholdere i deres historie. I 1962 skrev hun The Ayn Rand Column, en fast ugentlig kulturkommenterende spalte, i avisen Los Angeles Times. Hun blev også i 1962 redaktør og udgiver af sit eget filosofiske tidsskrift, The Objectivist Newsletter, hvilket fortsatte frem til 1976 (under forskellige navne) og Nathaniel og Barbara Brandens bog: Who Is Ayn Rand? udkom ligeledes i 1962.

Efter på denne måde, at være lanceret som seriøs tænker, skrev hun udelukkende nonfiktion og koncentrerede sig om at udvikle, detaljere og formidle sit filosofiske system. Op gennem 1960'erne og -70'erne deltog hun også i en række radiointerviews og tv-talkshows. Fx hos Phil Donahue og Tom Snyder, men også i rent underholdningsprægede shows som fx hos Johnny Carson. I 1974 holdt hun dimissionstale for afgangsklassen på West Point (den amerikanske hærs uddannelsesinstitution for deres militærledere).

Hun nåede at udgive syv nonfiktion-filosofibøger, før hun døde i sin lejlighed i 1982. Efter hendes død er flere bøger udkommet posthumt.

Klik her for også at læse Per Henrik Hansens klumme om Ayn Rands bog Og verden skælvede, som Saxo Bank netop har genudgivet i 4.000 eksemplarer

Per Henrik D. Hansen er cand. polit. og ekstern lektor

Kilde: