Kan dansk sygehusvæsen tåle en Michael Moore?

Slettet Bruger,

25/05/2007

Kan det danske sygehusvæsen klare en Michael Moore, der med sine selviscenesættende dokumentarfilm løfter dynen for det betændte? Sådan spørger den administrerende direktør for Lægemiddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen, i Jyllands-Posten. Og svaret er nedslående: "Mange tror, vi har et sundhedsvæsen i verdensklasse. De vil blive overraskede."

Da Velfærdskommissionen i 2006 afleverede sin endelige rapport til regeringen, fik det danske sygehusvæsen dumpekarakter. Ikke blot har kræftpatienter i Danmark "en lavere sandsynlighed for overlevelse end i de øvrige vesteuropæiske lande", men vi befinder os også blandt de lande, "som har den højeste forekomst af undgåelige dødsfald", påpeger Ida Sofie Jensen.

Inspiration fra USA
Det amerikanske sygehusvæsen er udskældt, da mange mennesker mangler sygeforsikringer. Men Ida Sofie Jensen gør opmærksom på, at behandlingen er blandt verdens bedste.

"Lad os blot antage, at en tredjedel af de amerikanske borgere ikke har adgang til dækkende behandling og lægehjælp. Tallet er formentligt højt sat, men samtidigt overser vi, at de sidste to tredjedele har adgang til noget nær den bedste behandling, der findes i verden," skriver hun.

Ida Sofie Jensen ønsker ikke "amerikanske sundhedstilstande i Danmark".

"Men derfor kan vi måske alligevel hente inspiration i, hvordan sundhedstilbud i verdensklasse opstilles for mange amerikanske borgere og så indrette en solidarisk finansiering og adgang, sådan som det er hovedreglen i Danmark i dag," foreslår hun.

Michael Moore er netop i disse uger aktuel med en ny dokumentarfilm, der stiller skarpt på problemer i det amerikanske sundhedssystem.

mkr

Kilde: