Kan I ikke blive enige om prisen? Så eksproprierer vi bare!

En ny sag om eksproriation giver nu miljøordførerne fra Venstre og Dansk Folkeparti ekstra grund til at kræve lovgivningen på området strammet, sk...

Slettet Bruger,

31/03/2008

En ny sag om eksproriation giver nu miljøordførerne fra Venstre og Dansk Folkeparti ekstra grund til at kræve lovgivningen på området strammet, skriver Jyllands-Posten.

Sagen stammer fra Haderslev Kommune i Sønderjylland, hvor den lokale Venstre-borgmester sammen med byrådet har besluttet af ekspropriere 42 hektar jord fra en landmand for at gøre plads til et logistikcenter for tøjkoncernen Bestseller, der bl.a. fremstiller tøjmærkerne Jack & Jones, ONLY og Vero Moda.

Landmanden ville gerne sælge til Bestseller, men parterne kunne ikke blive enige om prisen. Og det var nok til, at den Venstre-ledede kommune besluttede at ekspropriere hans jord og sælge den videre til Bestseller til en pris, som koncernen kunne acceptere.

Det går bare ikke, mener miljøordførerne, der ønsker, at kommunerne forhindres i at bruge ekspropriation, hver gang de ikke kan få en grundejer til at makke ret i forhold til en lokalplan.

"Kommunerne må holde op med ekspropriationer, der ikke er til fordel for almenvellet. I det konkrete tilfælde favoriserer man blot en stor virksomhed i forhold til et landbrug. Kommunerne skal ikke ekspropriere i forhold til private virksomheder, men begrænse det til infrastruktur som vejanlæg, offentlige institutioner m.m.," siger Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, til Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, er enig og kalder det misbrug af ekspropriation.

Haderslevs borgmester, H.P. Geil, mener, at han kan afvise kritikken.

"Projektet giver 150 nye arbejdspladser og er til gavn for Haderslev, og derfor har vi også lov til at benytte os af ekspropriation," siger borgmesteren til Jyllands-Posten.

I Miljøministeriet er man netop nu i gang med at lave et serviceeftersyn af ekspropriationslovgivningen.

[email protected]

Kilde: