Kønsforskere: Vorherre er mandschauvinistisk

I Island findes en kvindekirke, hvor Gud omtales som hunkøn, og både i Norge og Sverige er der professorater i feministisk teologi

Slettet Bruger,

12/07/2008

I Island findes en kvindekirke, hvor Gud omtales som hunkøn, og både i Norge og Sverige er der professorater i feministisk teologi. I Sverige er en bøn ændret, så man blot beder til Gud i stedet for "Herre, vor Gud" og i en af salmerne er Helligånden omtalt som hunkøn. Den tendens findes slet ikke i den danske folkekirke, selvom der også her er overvægt af kvindelige præster. Det beretter Kristeligt Dagblad.

"Forskellen mellem Danmark og de andre nordiske lande handler blandt andet om magt. For eksempel har den norske kvindebevægelse i langt højere grad end den danske søgt magten, og på den måde har den sat aftryk politisk og juridisk, så ligestilling er noget, man stræber efter, og ikke som i Danmark et ideal uden juridisk opbakning," siger lektor i offentlig ret på Roskilde Universitet, Christel Stormhøj, der blandt andet forsker i religion og køn, til Kristeligt Dagblad.

"Tag jer sammen"
Hun møder opbakning fra ph.d. i teologi Lene Sjørup.

"Jeg synes, de kvindelige præster skulle tage sig sammen. For eksempel er kønsneutrale ord om Gud en udbredelse af det hellige, som i langt højere grad læner sig op af, hvor danskerne er i deres tro i dag," siger hun.

Jone Salomonsen, som er professor i feministisk teologi ved Oslo Universitet, har en anden forklaring:

"Der skyldes, at der ingen ledelse er i den danske folkekirke. Menighederne er simpelthen for konservative," siger hun til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: