Kæmpe lønninger i Ørestadsselskabet

Slettet Bruger,

05/05/2007

Københavns tidligere socialdemokratiske overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen, er ikke kendt som en beskeden herre, når det kommer til offentlige bestyrelsesposter. Og det bliver han heller ikke i forbindelse med sin nuvræende post som direktør for det skandaleramte Ørestadsselskab.

Siden han i 2004 overtog posten, er lønudgifterne til de 62 medarbejdere i selskabet steget med rekordfart. Den gennemsnitlige lønstigning per medarbejder mellem 2005 og 2006 var på knap 24% eller 155.000 kroner per medarbejder. Størst er dog udgifterne til direktørlønningerne til direktør Jens Kramer Mikkelsen og underdirektør Anne-Grethe Foss. Med en stigning på 425.000 kroner i forhold til året før, landede de samlede udgifter til direktørlønninger på 4,74 millioner kroner i regnskabet for år 2006. En usædvanlig høj løn, vurderer eksperter. Selv i forhold til private selskaber.

"Man må løfte øjenbrynene. Lønnen er usædvanlig høj i forhold til tilsvarende typet virksomheder, uden at der dog behøver være noget galt i det," udtaler Steen Thomsen, professor ved Handelshøjskolen i København til Berlingske Tidende.

Den gennemsnitlige ansatte i Ørestadsselskabet, fra piccoline til adm. direktør, hæver en årsløn på 800.000 kroner, hvilket svarer til hyren i Jens Kramer Mikkelsen gamle job som overborgmester. Dengang lykkedes det dog for Kramer at supplere sin løn med cirka en halv millioner kroner årligt ved at besætte et rekordstort antal bestyrelsesposter i offentlige selskaber.

De høje lønninger i Ørestadsselskabet skyldes til dels, at der benyttes resultatløn. Det lykkedes nemlig selskabet at sælge mere end nogensinde af Ørestaden i år 2006, hvilket gav et overskud på knap 1,9 milliarder kroner. Den samlede gæld i selskabet er dog stadig på lidt over 17 milliarder kroner, ligesom man utallige gange har været nødtvungen til at nedjustere forventningen til passagertallet i metroen.

Ørestadsselskabet er ejet af staten og Københavns Kommune i fællesskab.

Kilde: