Københavns Kommune vil købe aktier for en milliard kr.

Millioner af københavnernes skattekroner risikerer at forsvinde op i den blå luft, hvis et politisk flertal i Københavns økonomiudvalg med overborg...

Slettet Bruger,

23/03/2009

Millioner af københavnernes skattekroner risikerer at forsvinde op i den blå luft, hvis et politisk flertal i Københavns økonomiudvalg med overborgmester Ritt Bjerregaard i spidsen gør alvor af en plan om at investere en milliard kroner i aktier. Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand Carl Christian Ebbesen, skriver Berlingske Tidende.

De københavnske politikere står over for at skulle placere i alt syv milliarder kroner fra salget af Københavns Energi og betaling for den planlagte Nordhavnsvej, der om nogle år skal forbinde Helsingørmotorvejen med den kommende bydel i Nordhavn. Og det er planen at overlade en milliard kroner fra den pulje til kommunens investeringsforening, mens de øvrige milliarder placeres i obligationer og på bankkonti.

Men Carl Christian Ebbesen frygter, at aktiespekulationen kan føre til et endnu større tab end de 33 millioner kroner, som finanskrisen kostede kommunen sidste år, da kurserne raslede ned.

I 2008 udgjorde aktier endda kun seks procent af investeringspuljen. Men en investering på en milliard kroner i aktier betyder, at flertallet nu vil øge andelen til 16 procent, som er den højest tilladte grænse.

Socialdemokraternes gruppeformand Jesper Christensen siger, at midlerne skal anbringes så sikkert som muligt. Og han peger på, at der er lagt op til en spredning af risiciene, men at der også skal tages hensyn til, at kommunen får et afkast.

Og det er ifølge eksperten Steffen Andersen fra Copenhagen Business School en god strategi.

"Der findes ikke sikre investeringer, og derfor skal man ikke lægge alle sine æg i samme kurv. Hvis man f.eks. satte alle sine penge i statsobligationer, risikerede man at få et dårligt afkast, hvis den danske krone kom under pres," siger Steffen Andersen til Berlingske Tidende og tilføjer, at der nok er en fornuftig grund til, at maksimumgrænsen for kommuners aktieinvesteringer er blevet fastsat til netop 16 procent.

[email protected]

Kilde: