KL og DI vil have flere private leverandører af ældrepleje

Regeringens plan om at skabe frit valg i ældreplejen i landets 98 kommuner er slået helt fejl og der er behov for regelændringer, hvis private le...

Slettet Bruger,

26/04/2009

Regeringens plan om at skabe frit valg i ældreplejen i landets 98 kommuner er slået helt fejl og der er behov for regelændringer, hvis private leverandører skal ind på markedet. Der er der enighed om i KL og DI, skriver berlingske.dk.

"Regeringen er startet helt omvendt på det her i 2003. Man har taget udgangspunkt i valgfriheden og ikke interesseret sig for at skabe konkurrence på markedet. Men det frie valg kræver jo, at der er noget at vælge imellem, og det er der stort set ikke indenfor ældrepleje i dag," siger Henrik Friis, chef for Offentlig-Privat i DI, Organisation for erhvervslivet, til berlingske.dk.

Mens 25 procent af de ældres rengøring i dag varetages af private, er tallet mindre end to procent på området for ældrepleje. Og det tal er alt for lavt, mener også KL.

"Vi er mægtigt interesseret i, at der er et privat marked for velfærdsydelser. Især når vi kigger på den fremtidige arbejdskraftsituation i det offentlige, siger Erik Fabrin (V), formand for KL og borgmester i Rudersdal kommune.

Det er den såkaldte udbudsmodel, KL og DI vil have ændret. Ifølge reglerne ryger kommunen helt ud af markedet, hvis deres tilbud er mere end 10 procent dyrere end det billigste private tilbud, hvor 97 af landets 98 kommuner i dag ikke tør benytte modellen. Men KL og DI vil give kommunen lov til at fortsætte side om side med en privat leverandør, selv om de er markant dyrere.

" Det er selvfølgelig en form for semikonkurrence, når kommunen ikke er med i udbuddet. Men vi kan faktisk godt se kommunernes problem, for de har forsyningspligten med, at hr. og fru Jensen kommer op om morgenen, får bad, mad osv. Hvis en privat leverandør drejer nøglen om, så er der ikke nødvendigvis en anden privat leverandør til at tage over. Det er klart, at kommunerne ikke tør overlade det hele til andre, men er nødt til at være med," siger Henrik Friis fra DI.

De to organisationer retter nu henvendelse til den nye indenrigs- og socialminster Karen Ellemann i håbet om regelændringer.

"Jeg vil gerne se meget positivt på alle forslag fra kommunerne, som kan føre til regelforenkling og endnu bedre udvikling af fritvalgsområdet. Det vil vi se nærmere på sammen med kommunerne i den kommende tid," siger Karen Ellemann til berlingske.dk.

[email protected]

Kilde: