Juraekspert vil have visitationszoner for en domstol

Slettet Bruger,

16/12/2007

Det er usikkert, om politiets vidtrækkende visitationszoner i København er lovlige. Derfor vil det være en god idé at få dem afprøvet ved en domstol, siger professor og ekspert i forfatningsret, Henning Koch, til Politiken.

I visitationszonerne er de sædvanlige krav om begrundet mistanke sat ud af kraft, og politiet kan derfor endevende lommerne på alle, der befinder sig i området. Politiets brug af visitationszoner er blevet kritiseret af organisationen Krim, der mener, at visitationszonerne i København, der inkluderer hele bydele, er i modstrid med Politiloven.

Hos Københavns Politi påpeger man, at man inden for de sidste tre måneder har talt 390 sager om overtrædelse af våbenloven, og at de store visitationszoner er nødvendige for at bekæmpe dette. Chefkriminalinspektør Per Larsen mener desuden, at de omfattende visitationszoner er i overensstemmelse med loven, og at man gerne stiller op til en eventuelt afprøvning af zonerne ved domstolene.

Skal kunne begrunde skøn
Og det vil nok også være en god idé, vurderer Henning Koch.

"Der er med Politiloven indført en lang række beføjelser, og de kan trænge til en præcisering gennem en domstolsprøvelse," siger han til Politiken.

Henning Koch påpeger, at politiet med visitationszonerne skal foretage et skøn af området, og ved en domstol være klar til at begrunde dette.

"Der er i virkeligheden tale om en risikovurdering fra politiets side. De skal vurdere, at der er risiko for, at der i området befinder sig bestemte typer eller personer, der adskiller sig fra det normale," siger han til Politiken og forklarer, at en sådan risikovurdering kan bygge på for eksempel statistik eller oplysninger fra døgnrapporter.

[email protected]

Kilde: