Journalister frikender Den Hemmelige Krig

Slettet Bruger,

15/08/2007

Det var helt i orden, at DR-dokumentaren "Den Hemmelige Krig" baserede sine anklager på indicier. Det konkluderer et uvildigt undersøgelsespanel bestående af journalister og pressemedarbejdere. Filmen, der i december blev sendt flere gange på Danmarks Radio, blev skarpt kritiseret af både regeringen, Nyhedsavisen og andre medier for at indeholde urigtige oplysninger og instruktøren Christoffer Guldbrandsen beskyldt for at fordreje kilders udtalelser.

"Der er ikke noget i den efterfølgende kritik, rejst af blandt andet Forsvarsministeriet og Nyhedsavisen, der afgørende har svækket Christoffer Guldbrandsens dokumentation, der i vid udstrækning baserer sig på indicier og ikke håndfaste beviser," skriver undersøgelsesgruppen i sin afgørelse.

"Kan ikke se skoven for bare træer"
Skuffende, lyder reaktionen fra Nyhedsavisens chefredaktør, David Trads.

"Det, som der er dybt problematisk med denne undersøgelse er, at den ikke kan se skoven for bare træer. Filmen rejser en anklage mod de danske soldater og den danske regering, som går på, at de danske soldater rutinemæssigt udleverede fanger og rutinemæssigt udsatte dem for tortur. Disse to ting dokumenteres ikke i den her film, og derfor er det ubegribeligt, at man fra undersøgelsesgruppens side ikke kan se det," siger David Trads om undersøgelsen, som han kalder for " uhørt politisk ".

Ikke dokumentation for tortur
Undersøgelsen, som er iværksat af
journalisternes fagblad Journalisten og Center for Journalistik på Syddansk Universitet, erkender, at filmens påstande om tortur ikke holder vand.

"Når filmen ikke kan dokumentere, at personer tilbageholdt af danske tropper senere er blevet udsat for tortur i amerikansk varetægt, kan man undre sig over, at instruktøren i filmens indledning har valgt at gøre netop påstanden om tortur til den bærende i filmen."

Klage på vej
Undersøgelsesgruppen består blandt andet af Anders Fogh Rasmussens tidligere pressechef
Michael Kristiansen og af professor Erik Albæk, Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Han har i pressen argumenteret for, at danske medier er borgerlige, med undtagelse af DR, der er neutralt.

David Trads udtaler, at han har i sinde at
klage over undersøgelsen til Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

[email protected]

Kilde: