Islamistisk leder dræbt under storm på moske

Slettet Bruger,

11/07/2007

Klokken fire lokal tid i går blev Den Røde Moske stormet af pakistanske regeringsstyrker, skriver Politiken. Under kampene døde mindst 60 personer, deriblandt mindst otte soldater og den islamistiske leder, Abdul Rashid Ghazi. Ifølge de officielle pakistanske forklaringer blev den allerede sårede leder fanget i krydsild mellem sine egne tilhængere og soldater, der til det sidste forsøgte at få de militante ekstremister til at overgive sig. Ifølge det pakistanske indenrigsministerium er det muligt, at Ghazi blev dræbt af sine egne tilhængeres våben.

"Han var omringet af sine egne, og de ville ikke lade ham overgive sig. Så han blev fanget i krydsilden," sagde indenrigsministeriets talsmand, Javed Iqbal Cheema, da kampene var ovre.

Der har været forlydender fra undslupne koranskoleelever om, at islamisterne holdt kvinder og børn som menneskelige skjolde, og under kampene i går sagde militæret, at Ghazi og hans tilhængere havde forskanset sig bag kvinder og børn. Det er dog svært at få uafhængige beretninger om dette, da myndighederne endnu ikke har tilladt medierne at komme tæt på moskéen. Militæret oplyser, at det lykkedes en gruppe på omkring 20 børn at slippe væk fra urolighederne.

Forhandlinger brød sammen
Den militære operation er kulminationen på en månedslang konflikt mellem islamister og de pakistanske myndigheder. Islamisterne ønskede sharia-lovgivning i Pakistan, og har overfaldet og bortført folk, som de mener overtræder Koranens love. Pakistans præsident, general Pervez Musharraf, sendte en delegation ind i moskéen for at forhandle sig frem til en fredelig løsning, men uden held.

"Efter at have forhandlet i 11 timer er jeg meget skuffet over, at samtalerne ikke bar frugt," sagde den tidligere ministerpræsident Chaudry Shujaat, der stod i spidsen for delegationen.

"Mit martyrium er sikret nu"
I et interview med den private pakistanske tv-station Geo TV, sagde Ghazi, at det var regeringens skyld, at forhandlingerne var brudt sammen.

"Jeg skal snart dø, men jeg vil kæmpe til det sidste," sagde han. "Mit martyrium er sikret nu."

En af de andre ledere, Abdul Aziz, svor også at ville kæmpe til døden. Det fortrød han dog, og mandag blev han pågrebet af regeringsstyrkerne, da han forsøgte at flygte fra moskéen, forklædt som en kvinde i burka.

[email protected]

Kilde: