Irakiske tolke var spioner

De skulle hjælpe Danmark, men hjalp i virkeligheden også Danmarks fjender

Slettet Bruger,

21/01/2008

De skulle hjælpe Danmark, men hjalp i virkeligheden også Danmarks fjender. Tre tolke, der arbejdede for de danske styrker i Irak, var ifølge den tidligere efterretningschef for den danske bataljon, Torsten Lind Thomsen, spioner for irakiske oprørsgrupper. Det skriver Nyhedsavisen. Thomsen undersøgte dog aldrig sagen til bund, da regeringens embedsmænd bad ham lade være.

"Jeg fik at vide, at jeg skulle holde fingrene fra de tidligere tolkes baggrund. Man var simpelthen ikke interesseret i den viden. Embedsmændene var under stort tidspres, fordi tolkesagen var eksploderet i de danske medier," siger Torsten Lind Thomsen til Nyhedsavisen.

Den danske efter retningstjeneste modtog i juni sidste år oplysninger om tolkene fra tre uafhængige kilder. Men den danske undersøgelse blev altså indstillet og oplysningerne blot videregivet til den britiske efterretningstjeneste, da de danske styrker forlod Basra, oplyser Lind Thomsen, hvis historie bekræftes af en højtstående kilde, der dog ønsker at være anonym.

306 irakiske tolke og deres familier har fået asyl i Danmark og Dansk Folkeparti vil nu have undersøgt, om de tre spioner skulle være blandt dem.

"Det er forrykt, hvis nogle af de mennesker, som vi hyldede som helte og tog til Danmark, fordi deres liv var i fare, nu viser sig at være spioner for vores fjender. I så fald må deres sag gå om," siger partiets udenrigsordfører Søren Espersen til Nyhedsavisen.

Nyhedsavisen har ikke været i stand til at få en kommentar fra forsvarsminister Søren Gade.

[email protected]Kilde: